11/09 - Voetbal, 1e Provinciale:
K. Merksem SC-Tubantia Borgerhout 1-3

Merksem weer terug op aarde

Merksem SC is er niet in geslaagd titelfavoriet Tubantia te verslaan.

Na een 1-0 voorsprong werd het uiteindelijk meer dan terecht 1-3, en dat betekende de eerste competitienederlaag voor SC sinds 4 december 2005.

Klagen deed na afloop echter helemaal niemand.

Merksem kon al na een kwartier op voorsprong komen, maar Kevin Peeters strandt op doelman Swolfs

Stunten
Een kwart wedstrijd was Merksem SC gelijkwaardig of zelfs beter dan Tubantia, maar dan was de pijp leeg bij de promovendus en maakten de bezoekers het verschil op basis van een surplus aan voetballend vermogen.

In de tweede helft werden de ruimtes door twee rode kaarten vervolgens zo groot dat het allemaal niet meer te belopen was.

Maar Merksem hoeft zich absoluut niet te schamen voor de prestatie tegen een van de grote titelkandidaten.

"Wij zullen tegen mindere tegenstanders nog genoeg punten pakken," wist coach Philip Vandooren na afloop dan ook te vertellen.

Alle voorwaarden waren zaterdagavond ingevuld om te stunten.

In de 21e minuut is het wel raak: Swolfs lost een schot van Abdel Edders en Kevin Peeters is er vervolgens als de kippen bij om de 1-0 binnen te tikken

Het was de eerste thuismatch voor Merksem, er waren veel genodigden en met 700 bezoekers zaten de tribunes goed vol.

De Merksemse spelers lieten in de aanvangsfase ook duidelijk blijken gegrepen te zijn door de omstandigheden, want ze gingen furieus van start.

Dat leidde niet direct tot een spervuur van kansen, maar Tubantia kwam nauwelijks aan voetballen toe en had zijn handen vol aan Kevin Peeters en Abdel Edders, terwijl ook het Merksemse middenveld in die eerste twintig minuten boven lag.

Nadat Tubantia-doelman Philippe Swolfs op het kwartier Kevin Peeters alleen voor zich zag verschijnen en goed redde, ging hij in de 21e minuut opzichtig in de fout.

Hij liet een schot van Abdel Edders los en kwam dan ook nog eens te traag overeind om Peeters de rebound te ontnemen: 1-0.

Lang kon Merksem echter niet van de voorsprong genieten, want binnen de minuut was het alweer gelijk.

De Merksemse defensie stond geweldig te slapen toen Stickens doorbrak op links.

In de tweede helft komt Merksem niet verder dan enkele afstandschoten en deze bijna-kans voor Edders

Zijn voorzet werd vervolgens door de helemaal vrijstaande Bart Thys via de binnenkant van de paal achter Geys gewerkt: 1-1.

Vanaf dan nam Tubantia de wedstrijd steeds meer in handen en was er een geweldige redding van Merksem-doelman Jan Geys voor nodig om met een gelijke stand te gaan rusten.

Noodgrepen
Na de pauze werd snel duidelijk waarom Tubantia titelkandidaat is en Merksem vooralsnog niet.

De ploeg uit Borgerhout liet het balleke soepel door de linies gaan en Merksem kon daar weinig meer tegenover stellen dan erachteraan hollen.

Het was dan ook wachten op de tweede goal van Tubantia toen Sven De Doncker zijn ploeg geheel onnodig in de problemen bracht.

Kevin Peeters was in de eerste helft een plaag voor zijn tegenstanders, maar in de tweede helft was ook bij hem het beste eraf

Waarschijnlijk geïrriteerd door de speelwijze van Rachid Gloub - die regelmatig tot het randje van het toelaatbare ging - schoffelde hij de middenvelder ter hoogte van de middellijn van achteren neer en liet hij de warrig leidende arbiter geen keuze: rood.

Hoop gloorde daardoor voor Merksem want met 11 tegen 10 stegen uiteraard de kansen om de 1-1 naar het laatste fluitsignaal te brengen.

Helaas was de arbiter te zeer onder de indruk van de hevige protesten van de spelers van Tubantia tegen het rood van De Doncker, want na een onschuldig duel tussen Kenneth Boons en Bart Thys - een minuutje na de eerste rode kaart - gaf de leidsman Boons zijn tweede geel en was de balans weer hersteld.

Voor Merksem betekende het een serieuze opdoffer, niet alleen omdat het numerieke voordeel zo snel verspeeld was, maar vooral ook omdat het Kenneth Boons betrof, de enige van de drie mandekkers die tot dan toe overeind was gebleven tegen zijn directe tegenstander.

Daarna was het snel gedaan, al was er wel een onhandige actie van Jan Geys voor nodig om Tubantia de voorsprong te bezorgen.

Geys veroorzaakte namelijk een strafschop op een plaats waar hij in feite op dat moment niets te zoeken had en Bart Thys liet zich het buitenkansje niet ontnemen: 1-2.

De beslissende goal van Kevin Stickens. Ook hier zag de Merksemse doelman er niet geweldig uit.

De thuisploeg wilde vervolgens wel aanzetten, maar kon het eenvoudigweg niet meer.

De ingebrachte Imad Ouriagli kwam wel nog twee keer tot een krachteloos schot en ook Abdel Edders mocht nog twee keer zonder succes aanleggen, maar omdat Kevin Stickens vijf minuten voor het einde al voor 1-3 had gezorgd - Geys zag er daar weer niet zo geweldig uit - was de match sowieso gespeeld.

Gelatenheid derhalve na afloop bij de Merksemse spelers, maar ook boosheid.

Bij Kenneth Boons: "Die tweede gele kaart was belachelijk. We gaan voor de bal aan de zijlijn, Thys heeft mijn beide armen vast en trekt mij naar de grond. Vervolgens krijg ik geel. Ik heb sterk de indruk dat de arbiter iets wilde compenseren."

Ook Abdel Edders had gezien dat Tubantia gewoon te sterk was voor dit Merksem: "In de eerste 20 minuten ging het goed en konden we Tubantia onder druk zetten. Maar na de 1-1 vielen er steeds grotere gaten op het middenveld en moesten we steeds verder terug. Ik kreeg daardoor geen ondersteuning meer van het middenveld en stond er telkens alleen voor. Maar we hoeven ons niet te schamen want van deze ploeg mag je verliezen."

Mario Hermans staat dit seizoen op de voor hem wat vreemde plaats van linker middenvelder.

Berusting bij coaches Philip Vandooren (l.) en Charles Joris in de slotminuten van de match

“Al na 10 minuten vreesde ik dat we het niet gingen houden. We moesten zo ongelooflijk veel geven om ze van ons af te houden dat het wel moest misgaan. Jammer van die snelle tegengoal en van de gemiste kans van Kevin Peeters. Want voor hetzelfde geld sta je aan de rust met 2-0 voor...," aldus de routinier.

Bij het bestuur van de club verder niets dan blije gezichten.

Tijdens een persconferentie vooraf spraken politici Els van Weert en Chantal Pauwels lovende woorden over het beleid van de club, en de geweldige sfeer en het vele publiek zorgden voor hen sowieso voor een geslaagde avond.

Arjan Plantinga

Programma en uitslagen 06/07 Uitslagen 05/06
Uitslagen 04/05 Uitslagen 03/04
www Stand
terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren