16/10 - Voetbal 1e Provinciale:
K. Merksem SC - St. Lenaarts 2-2

Merksem bedwingt koploper

'Het had zo mooi kunnen zijn...'

Dat was zo'n beetje het gevoel bij het thuispubliek na de wedstrijd van gisterennamiddag in het Jef Mermans-Stadion.

Vooral in de eerste helft had de defensie van St. Lenaarts grote moeite met de snelle Kevin Peeters

Tot een klein kwartier voor het einde zag het ernaar uit dat Merksem koploper St. Lenaarts een nederlaag zou gaan bezorgen, maar dan kwamen de bezoekers toch nog met heel veel fortuin op gelijke hoogte en bleef het bij een - overigens terechte - puntendeling.

Merksem zorgde daarmee voor het eerste puntverlies van St. Lenaarts, maar deed daar vooral andere ploegen een plezier mee.

“Maar deze prestatie is mentaal zo'n ontzettende opsteker voor ons. Niet alleen zal dit doorwerken in mijn eigen spelersgroep, maar ook naar komende tegenstanders toe zal het een effect hebben. Ik sta hier nu met gemengde gevoelens vanwege die late gelijkmaker, maar ik ben ook zeer trots op mijn spelers,” aldus coach Filip Vandooren een half uurtje na de wedstrijd.

Na een aanval via Peter Luyckx, Kevin Peeters en Abdel Edders schuift Tom Van Camp de 1-0 binnen

Rasoptimist Imad Ouriagli wilde uiteraard al veel verder gaan: “Wij gaan gewoon in het linker rijtje van de rangschikking eindigen. Nee, niet helemaal van boven, maar wij gaan nog heel veel punten pakken, want wij kunnen echt nog veel beter.”

Ouriagli zou daarmee best nog eens gelijk kunnen krijgen, want Merksem SC laat bij vlagen echt geweldig voetbal zien.

Helaas gebeurt dat alleen wanneer een klein groepje spelers bij het spel betrokken is.

Abdel Edders zorgt op aangeven van Rachid Gloub voor 2-1

Van zodra Abdel Edders, Peter Luyckx, Kevin Peeters en Rachid Gloub elkaar weten te vinden ziet het spel van Merksem er zeer volwassen uit, maar helaas kunnen niet alle andere Merksemnaren daar 100% in mee.

Te vaak was de passing slordig en ontbrak het aan de broodnodige rust in het spel.

Die haast hield de thuisploeg ook van de overwinning af, want diep in de tweede helft had Merksem twee keer de beslissing op de voet.

Eerst ontfutselde Tom Van Camp de ver uitgekomen doelman Ben Van Bael op de rand van de backlijn de bal en mocht hij ermee richting het verlaten doel.

Ondanks een fantasiesamenstelling bleef de Merksemse defensie goed overeind

In een 3 tegen 2 voor een goal zonder doelman trok Van Camps pass op Edders op helemaal niets en was de kans om zeep.

De wijze waarop Jeroen Forceville vijf minuten voor het einde een opgelegde kans zes meter naast schoot in plaats van in het vrijwel lege doel was ook te wijten aan een totaal gebrek aan kalmte.

Met winst had Merksem echter wel iets te veel van het goede gekregen, want hoewel de in nieuws shirts gehulde thuisploeg dapper speelde was het wel gewoon St. Lenaarts dat bepaalde wat er op het plein gebeurde.

De hardwerkende Merksemnaren wisten echter altijd op het laatste moment een been of een hoofd in de baan van het schot te krijgen en wanneer ook de laatste verdediger was uitgespeeld was daar altijd nog de bijna foutloos keepende Ian Geys.

Invaller Jeroen Forceville had tegen het einde op aangeven van Abdel Edders (9) de 3-2 op zijn schoen, maar te gehaast frommelde Forceville de bal ver naast het doel

De twee keer dat de Merksemse doelman wel werd verslagen had St. Lenaarts daar de hulp van een Merksemse verdediger voor nodig.

Na de goed uitgespeelde 1-0 van Tom Van Camp in de 12e minuut ontbrak het in de 17e minuut aan goede communicatie in de achterste linie waardoor Jurgen Van de Velde een vrije trap van Roel Veldeman onbedreigd in zijn eigen doel kopte.

St. Lenaarts behield daarna het initiatief maar had steeds weer zijn handen vol aan de Merksemse counters.

In de 32e minuut kwam Merksem via een van die counters weer op voorsprong.

Rachid Gloub werd weggestuurd op de rechter flank, omspeelde een verdediger en bezorgde de bal bij Abdel Edders, die wel koel bleef en simpel binnenschoof.

In de tweede helft dreigde Merksem dan overlopen te worden.

In sommige fases wist Merksem de bal geen vijf seconden in de eigen rangen te houden en werden vrijwel alle duels verloren.

Rachid Gloub op weg naar zijn assist voor de tweede Merksemse goal

De voorsprong van Merksem hing aan een zijden draadje, ook al omdat de defensie na het wegvallen van Bridoux, vroeg in de eerste helft, en Kenneth Boons werd gevormd door de aanvallers Mario Hermans en Kevin Beck.

Voor St. Lenaarts leek het echter zo'n dag te zijn dat niets wilde lukken, moest ook coach Bart Willemsen erkennen: “Ja, wanneer wij afwerken zoals we dat gewoonlijk doen pakken we hier een ruime overwinning. Maar het wilde niet lukken. Onze eerste helft was ronduit zwak en dat was de verdienste van een sterk Merksem, maar in de 2e helft drukten we ze ver terug en hadden we meer moeten scoren. Als je een kwartier voor tijd nog met 2-1 achterstaat, moet je echter blij zijn dat je toch nog een punt uit het vuur sleept.”

Filip Vandooren kon zich wel vinden in die lezing: “Kijk, als je balbezit zou hebben bijgehouden in de 2e helft kom je denk ik aan 75% voor St. Lenaarts. Maar dat lijkt me logisch. Ondanks de wissels in onze achterste lijn bleef het bij ons goed staan en ik had goede hoop dat we het gingen halen. Dat die bal dan op zo'n manier toch nog binnenvliegt is zuur. Maar dat is het geluk van de koploper. Wij hebben keihard gewerkt. Bij sommige van mijn spelers ging tegen het einde het licht uit. Ondanks alles is dit toch een goede morele opsteker voor mijn spelers.”

De late gelijkmaker - een schot van 20 meter van Yuri Meyvis devieerde via de rug van Mike van Camp in het doel - was dus een domper op de feestvreugde, maar los daarvan mag Merksem tevreden zijn met de prestatie van gisteren.

Dat het in de laatste minuut bijna nog misging toen een bal uit de kluts op de paal achter Geys belandde zal iedereen namelijk snel vergeten zijn...

Arjan Plantinga

Programma en uitslagen 06/07 Uitslagen 05/06
Uitslagen 04/05 Uitslagen 03/04
www Stand
terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren