27/11 - Voetbal 1e Provinciale: Merksem SC-Kontich FC 0-1
Zwak!

Tot nu toe wist Merksem zich redelijk te handhaven in 1e Provinciale door wekelijks met 200% inzet te spelen.

Merksem kwam er gisteren nauwelijks aan te pas tegen een evenmin indrukwekkend Kontich

Wat er gebeurt wanneer die inzet er niet is bleek gisteren in het Jef Mermans Stadion.

De thuisploeg had geluk dat Kontich slordig omsprong met de kansen - en dat doelman Ian Geys een berewedstrijd speelde - want anders had het aan de rust gewoon 0-4 gestaan.

Merksem begon bijzonder slap aan de partij.

Er werd geen duel gewonnen, in balbezit leek het positiespel nergens op en men gunde Kontich veel te veel ruimte om rustig kans na kans bijeen te spelen.

Omdat ook de creatieve spelers bij Merksem geen goede dag hadden (Gloub was heel de week ziek geweest en oogde verzwakt, Peeters en Ouriagli kregen nauwelijks een bespeelbare bal en Abdel Edders kon zich niet aan de straffe mandekking onttrekken) was het wachten tot de 30e minuut op de eerste goede kans (Gloub) voor Merksem.

Kontich had er dan al een handvol verkwist en alleen in de 29e minuut het net gevonden via Sven Doms.

Een van de weinige Merksemse kansen in de eerste helft was voor Rachid Gloub. Hij schoot de bal vanaf elf meter echter hoog over.

Die treffer bleek uiteindelijk beslissend.

Twee wedstrijden voor het einde van de heenronde is het nu dus duidelijk dat Merksem zich mag gaan opmaken voor de strijd tegen degradatie, met de nadruk op strijd.

Voetballend lijkt het er namelijk sterk op dat SC tekort schiet op dit nivo.

Buiten Rachid Gloub, Kevin Peeters, Abdel Edders en misschien ook Imad Ouriagli beschikt Merksem niet over spelers met de technische bagage die vereist is in 1e.

Gelukkig voor Merksem speelde doelman Ian Geys gisteren (weer) een berepartij, anders was de schade wellicht groter geweest

Voor spelers als de broertjes Van Camp, Jurgen Van de Velde, Tom Viroux en Kenneth Boons gaat het allemaal nog net een tikkeltje te snel.

Wanneer de wedstrijdinstelling voorbeeldig is kan veel worden gecompenseerd met extra loopwerk, maar wanneer de bereidheid om dat werk te verzetten er niet is - zoals gisteren - worden de Merksemse zwakheden ondubbelzinnig blootgelegd.

“De wedstrijd van vanmiddag was geen incident. Ook op Edegem was het al niet goed qua inzet. Daar hadden we het geluk dat we tegen tien speelden en in de laatste minuut nog een fortuinlijke gelijkmaker scoorden. Maar je kunt niet elke week op een diefje met een punt gaan lopen,” analyseerde coach Philip Van Dooren na afloop.

De SC-defensie had zijn handen vol aan de twee sterke spitsen van Kontich, De Roy (6) en Boeka-Lisasi

“Maar dat wisten we van te voren. Met dit budget mogen we ook niet meer verwachten. De wedstrijden van volgende week op Houtvenne en die van twee weken later tegen Olen worden dan ook van levensbelang. Alles minder dan een 4 op 9 uit de komende drie wedstrijden (Wijnegem uit is de derde, red.) betekent dat we in de problemen komen.”

Ook Rachid Gloub had gezien dat zijn ploeg duidelijk tekort schoot tegen een verre van groots spelend Kontich: “Ja, het was een dikke nul vandaag. Er was geen beleving, we kwamen er niet aan te pas, en dat tegen een Kontich waar ik niet echt van verschoten ben. Oké, in de slotfase komen er nog een paar kansjes, maar dat was vooral omdat zij ons lieten doen. Wij mochten vandaag echt geen enkele aanspraak maken op een punt.”

Abdel Edders had in de tweede helft de gelijkmaker op zijn schoen. Misschien iets te gehaast schoot hij recht op doelman De Wilde.

“Wat je vandaag ziet gebeuren zat er al heel het seizoen aan te komen. We brengen aanvallend niets (Merksem scoorde één goal in de laatste vier wedstrijden, red.) omdat we kwalitatief tekortkomen. Op inzet haalden we nog wel punten, maar die moet er dan wel elke week zijn. Het belang van de wedstrijd op Houtvenne laat zich samenvatten in zes letters: moeten. Maar ik voorspel je: wanneer we met dezelfde mentaliteit als vandaag het veld ingaan, krijgen we het daar ook moeilijk,” aldus Gloub, die wist dat hij zelf ook niet goed gespeeld had.

Het is nog veel te vroeg voor Merksem om in paniek te raken.

Door de vele schorsingen en kwetsuren speelde men tot nu toe wekelijks in een andere samenstelling - volgende week moet men het weer zonder de geschorsten Jurgen Van de Velde en Kenneth Bons doen - en dus moet men zijn hoop vestigen op meer stabiliteit in de selectie tijdens de tweede helft van het seizoen.

Men mag bovendien uitkijken naar de terugkeer van Mo Markai en Peter Luyckx, twee spelers die iets extra's kunnen brengen, maar men moet zich vooral realiseren dat uit de 17 wedstrijden die er nog te spelen zijn minstens 30 punten gehaald moeten worden en dat die punten er alleen zullen komen door er keihard voor te knokken.

Arjan Plantinga

Programma en uitslagen 06/07 Uitslagen 05/06
Uitslagen 04/05 Uitslagen 03/04
www Stand
terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren