01/09 - Voetbal 1e Provinciale, zondag 15u00:
KAC Olen-K. Merksem SC,

Philip Vandooren: “Wij zakken niet!”

Het seizoen 2005/06 was er een dat niet snel vergeten zal worden: beginnen als degradatiekandidaat nummer 1, maar eindigen als kampioen en daardoor een seizoen eerder dan gepland promoveren naar 1e Provinciale.

Philip Vandooren: “Wij zakken niet”

Trainer Philip Vandooren merkte afgelopen zomer dat het kampioenschap de Merksemnaren niet ontgaan is: “Wildvreemde mensen spraken mij aan op straat, feliciteerden me met de behaalde titel en wensten me veel succes voor het komende seizoen. Het was pas toen dat ik doorhad dat het voetbal in Merksem nog leeft.”

Dat zal tijdens het komende seizoen nog meer moeten blijken, want iedereen bij Merksem SC rekent er op dat de Merksemnaar de weg naar het Jef Mermans-Stadion weer een beetje beter zal weten te vinden.

Het is ook daarom dat het stadion afgelopen zomer een grondige opknapbeurt kreeg en er een serieus bedrag werd geïnvesteerd in de staat van het veld, dat er de afgelopen jaren steeds slechter bij was gaan liggen.

Het stadion staat dus redelijk op punt, iets wat niet direct gezegd kan worden van de ploeg van Philip Vandooren.

Er werden deze zomer weliswaar gericht versterkingen aangetrokken, maar die hebben tijdens de voorbereiding nog niet helemaal kunnen aantonen waarom zij een versterking zijn.

Al is Vandooren het niet helemaal eens met dat laatste, hij erkent wel dat zijn ploeg in 1e Provinciale anders voor de dag zal moeten komen dan tijdens de voorbereiding.

“Ja, want hoewel we in de Beker van Antwerpen een aantal leuke resultaten hebben geboekt, was het voetbal en vooral de beleving van de spelers niet altijd wat ze moest zijn. Maar dat had ook zijn redenen. Bij de start in juni twijfelde ik of de groep niet te groot zou zijn met 24 spelers. Uiteindelijk bleek die zorg ongegrond om de simpele reden dat ik nooit meer dan 14 of 15 man tot mijn beschikking had. Daardoor heb ik tijdens de voorbereiding niet één keer met dezelfde samenstelling kunnen spelen.”

Vandooren tijdens de laatste training, gisteravond: “ Wij zijn de enige ploeg in 1e die - om financiële redenen - maar twee keer in de week traint”

“Zijn we klaar voor de start van het seizoen? Het zal moeten blijken. Het is misschien een geluk dat we starten op Olen, een ploeg waarvan ook wordt verwacht dat ze het moeilijk gaan krijgen en die net als wij met een klein budget werken. Veel zal afhangen van die eerste match. Pakken we daar drie punten dan kan dat een ontzettende moraalboost geven. De week erna is het dan thuis tegen Tubantia, een van de favorieten voor de titel. Maar da's wel een derby tegen een ploeg die we in het verleden al vaak zijn tegengekomen. Met winst tegen Olen op zak zouden we daar best eens kunnen stunten. Lukt dat dan zijn we vertrokken.”

Maar die winst tegen Olen heeft Merksem nog niet op zak en een stunt tegen Tubantia is geen sinecure, ook al is het in eigen huis met hopelijk volle tribunes.

Vorig jaar werd Merksem kampioen om twee redenen: er heerste een ongelooflijke groepsgeest en een aantal spelers (Mike Van Camp, Kenneth Boons, Jurgen Van de Velde, Imad Ouriagli) draaide een superseizoen.

“We blijven spelen zoals we dat vorig jaar deden”

“Die jongens liepen vorig jaar op hun tenen en het is maar de vraag of ze dat komend seizoen ook kunnen blijven doen. Daarnaast konden we vorig jaar meestal voetballend het verschil maken. Nu zullen we ook fysiek aan de bak moeten, want dat is het grote verschil tussen 1e en 2e Provinciale: fysieke kracht van de tegenstanders. Ik ben een aantal ploegen gaan scouten en wat ik daar zag was andere koek. Spitsen van een heel ander kaliber, grote sterke jongens die bovendien allemaal drie keer per week trainen. Wij zijn de enige ploeg in 1e die - om financiële redenen - maar twee keer in de week traint.”

Merksem SC heeft echter wel enkele spelers die al ervaring hebben in 1e, maar daarvan is Vandooren niet direct onder de indruk: “Enkele jongens hebben inderdaad bij een club in 1e gezeten, maar je kunt niet zeggen dat ze daar geslaagd zijn. Mario Hermans was zelden of nooit basisspeler en dat geldt ook voor Abdel Edders en Rachid Gloub, die het ook nooit hebben kunnen maken in deze reeks. Dat kan echter ook meteen een voordeel zijn omdat ik hoop op revanchegevoelens bij die jongens; dat ze nu willen laten zien dat ze dit niveau wel aankunnen.”

Vandooren heeft bewust weinig aangepast aan de speelwijze.

Hij heeft het overwogen, maar wilde het niet onnodig moeilijker maken voor zijn spelers.

“We blijven spelen zoals we dat vorig jaar deden, met veel druk op de bal en ver van ons eigen doel. Dat zal betekenen dat we een aantal keren een flinke pandoering krijgen omdat we weggecounterd worden, maar het zij zo. Nu een nieuw systeem gaan spelen zou veel slechter aflopen.”

Hoewel er na vorig seizoen heel anders tegen Merksem SC wordt aangekeken is de club ondanks alles weer degradatiekandidaat nummer 1, althans volgens de collega-trainers van Vandooren.

Op een rondvraag van Gazet van Antwerpen antwoordden 13 van de 15 trainers in 1e Provinciale dat SC volgens hen zeker zakt.

“Ook dat moet een stimulans zijn voor mijn spelers. Ze moeten willen laten zien hoe fout al die trainers het zien. Ik weet sowieso zeker dat ze het fout zien, want wij zakken niet, dat weet ik 100% zeker.”

Arjan Plantinga

Programma en uitslagen 06/07 Uitslagen 05/06
Uitslagen 04/05 Uitslagen 03/04
www Stand
terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren