08/09 - Rachid Gloub, de nieuwe spelmaker van Merksem SC:
“Kijk eens hoe zot die doet, hahaha”

Rachid Gloub (29 oktober '79) is de nieuwe spelmaker van Merksem SC.

Geboren en getogen in Niel, werd hij als ventje van 6 gevraagd zich aan te sluiten bij het plaatselijke Nielse, en dan ging het snel.

“Ik wilde eigenlijk helemaal niet bij een club gaan voetballen, maar ze vroegen me nadat ze me bezig hadden gezien in het park. Tja, ook wel leuk, dacht ik.”

“Veel trainers vonden mij lui”

Boom plukte hem al snel weg bij Nielse en het was daar dat hij leerde voetballen.

“Rachid kan heel belangrijk voor ons worden”

Coach Philip Vandooren moet wel een beetje lachen om de zelfkennis van Gloub. “Ja, luiheid is inderdaad een van zijn mindere punten. Ik was daar tijdens de voorbereiding ook een beetje bang voor, maar ik moet zeggen dat hij tegen Olen zijn zwakke punten goed heeft weggestoken en ook hard gewerkt heeft. Als hij dat heel het seizoen kan blijven doen wordt hij een heel belangrijke speler voor ons. Rachid is slim, heeft veel spelinzicht en techniek en is bij ons de man voor de beslissende pass. Voor de goal is hij geen killer, maar hij zal zijn doelpuntjes wel meepakken. Hij is een echte nummer 10.”

Hij bleef er tot de club fuseerde met Rupel Boom en vertrok dan als 17-jarige naar Verbroedering Hemiksem, juist gezakt naar 1e Provinciale.

“De grote jongens vertrokken en we bleven achter met een stel broekies. Iedereen dacht dat we zouden zakken, maar met een groep van gemiddeld een jaar of twintig wisten we ons te handhaven. Ik werd dat jaar topscoorder met 13 doelpunten en heb daar drie leuke jaren gehad. Dan ik naar Kontich in Bevordering.”

Gloub begon met die overstap aan een zwerftocht langs een groot aantal clubs en kreeg tijdens die omzwervingen het imago van een flegmatieke speler.

“Ja, veel trainers vonden mij lui. Ik zag dat niet zo. Natuurlijk weet ik wel wat ze bedoelen, maar ik vind da ik als aanvallende middenvelder niet te veel energie moet verspillen aan achter mijn tegenstander aanlopen. Bovendien denk ik dat je met slim opstellen net zoveel bereikt als als een dolle erachteraan draven.”

Niet alle coaches waren dus even blij met hem, maar juist vorig seizoen kwam de kentering toen zijn ploeg Katelijne tegen het einde van het seizoen Jan Tuerlinckx aanstelde als coach.

“Ik heb met Aartselaar twee keer tegen Merksem gespeeld. Het stadionnetje was een beetje oud en vervallen, de kleedkamers leken een soort kerker, maar de mensen in de club maakten een goede indruk.”

“Hij wilde dat ik bleef, maar ik had toen net mijn woord gegeven aan Merksem en wilde daar niet op terugkomen. Philip Vandooren kende mij goed van mijn jaar bij Aartselaar. Wij speelden in de planning telkens tegen de ploeg die Merksem een week later zou krijgen. Vandooren kwam vaak de volgende tegenstander scouten en dus zag hij mij ook regelmatig spelen. Zij verhaal sprak me aan en ook de manier van doen van de voorzitter gaf een goed gevoel. Ze zochten een man voor achter de spitsen en op die positie kan ik goed uit de voeten. Bovendien wilden ze iemand die al een en ander had meegemaakt.”

Gloub wist nauwelijks iets over de club, kende ook niet het negatieve imago van het 'oude Merksem'.

“Ik heb met Aartselaar twee keer tegen Merksem gespeeld. Het stadionnetje was een beetje oud en vervallen, de kleedkamers leken een soort kerker, maar de mensen in de club maakten een goede indruk. Nu hebben ze het stadion helemaal opgeknapt. Ik amuseer me hier rot. Natuurlijk zijn er wat jongens die momenteel minder vrolijk zijn omdat ze niet spelen of zelfs niet bij de selectie zitten, maar dat hou je toch.”

“We hebben in de voorbereiding niet het voetbal laten zien dat we kunnen spelen, maar tegen Olen ging het al heel aardig en met nog een paar goede resultaten kan het ineens heel snel gaan. Resultaten zijn belangrijk, zeker voor een jonge groep. Ook tegen Tubantia kunnen we een resultaat halen, waarom niet? Ze hebben vorige week verloren toch? Dan kun je inderdaad denken dat ze tegen ons zeer gemotiveerd zullen zijn, maar je kunt ook denken dat ze misschien niet zo goed zijn als wordt gezegd. Andersom ook: iedereen bombardeert ons tot degradatiekandidaat. Dat vind ik raar. Bij ons is een goede mix aanwezig, we hebben het potentieel om erin te blijven. Het maximaal haalbare is wellicht 'kampioen van het rechter rijtje', zoals dat heet. Zo'n scenario als zich hier vorig seizoen heeft afgespeeld is echt onmogelijk als je ziet wat sommige andere ploegen hebben rondlopen. Maar als bij ons iedereen terug is van kwetsuren zal het niveau bij ons nog eens een pak omhoog gaan.”

“ Ja, ik ben praktiserend moslim, maar ik heb geen moeite met het voetbalmilieu. Het is niet zo dat ik hier voetbal om te integreren of zo. Ik vind voetbal gewoon vreselijk leuk. Simpel toch? ”

Rachid Gloub is Marokkaan van de 2e generatie.

In het dagelijks leven heeft hij daar wel eens last van, er zijn nu eenmaal vooroordelen, maar in het voetbal heeft hij nog maar een keer gemerkt dat iemand hem vanwege zijn afkomst benadeelde.

“Dat was een arbiter, en na afloop ben ik wel even verhaal gaan halen bij die man. Dat kon echt niet. Maar verder merk ik er weinig van. Natuurlijk, er wordt wel eens wat geroepen, maar daar ga ik me echt niet aan storen. We hebben nu vrij veel Marokkanen in de ploeg. Vreemd wel, want meestal was ik de enige. Mensen zijn wel een beetje bang dat we misschien een kliekje gaan vormen, maar dat lijkt me onnodig. Het is logisch dat we een beetje naar elkaar toetrekken. Dat heeft ook met de humor te maken. Onze humor werkt niet in het Nederlands. Veel woordgrappen en die kun je niet vertalen, dat geldt voor elke taal. Ja, ik ben praktiserend moslim, maar ik heb geen moeite met het voetbalmilieu. Je bedoelt waarschijnlijk de vele alcohol die er in de kantines wordt genuttigd. Dat moet ieder voor zich weten. Ik heb er ook geen last van, amuseer me ermee. 'Kijk eens hoe zot die doet, hahaha', dat soort dingen. Voor de rest kom ik hier vooral om te voetballen. Dat is voor mij niet méér dan het is. Het is niet zo dat ik hier voetbal om te integreren of zo. Ik vind voetbal gewoon vreselijk leuk. Simpel toch? ”

Arjan Plantinga

Programma en uitslagen 06/07 Uitslagen 05/06
Uitslagen 04/05 Uitslagen 03/04
www Stand
terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren