10/04
Voetbal, 2e Provinciale A: Merksem SC-Zandvliet 2-0

Merksem op zucht van titel

In een meeslepend maar zelden groots duel maakte Merksem SC zichzelf gisteren tot titelkandidaat nummer 1.

Door het verlies van Wilrijk (3-2 op Wintam) is Merksem namelijk weer koploper in 2e A, waardoor men één zege van de titel verwijderd is.

Weer maar eens een feestje in het Jef Mermans-stadion na de vierde overwinning op rij en de de vijftiende match op rij zonder nederlaag

Winnen op Wilrijk op 23 april betekent dat Merksem voor het eerst sinds 2001 (toen in 3e) weer kampioen wordt en promoveert naar 1e.

Bij een gelijkspel moet men het een week later afmaken, thuis tegen Mariaburg.

Bij verlies heeft Wilrijk de beste papieren.

Maar alles wijst erop dat Merksem zich binnen twee weken tot kampioen zal laten kronen.

De ploeg speelde gisteren echt niet geweldig, maar toch is dit Merksem ook in minder goede doen beter dan de nummer 3 in de rangschikking, Zandvliet.

Daarnaast kunnen verregaande conclusies getrokken worden uit het verlies van Wilrijk op Wintam.

“Dat was ons in deze fase van de competitie echt niet overkomen,” stelde Tom Viroux, gisteren samen met Jeroen Forceville een van de sterkste Merksemnaars.

De grootste Merksemse kans in de eerste helft was voor Tom Van Camp. Helemaal vrij voor de goal komt hij een schoenzool te kort.

Trainer Philip Vandooren was het eens met de analyse van zijn aanvoerder: “Inderdaad, want onze wedstrijdinstelling is beter dan die van Wilrijk. Dat wil echter niet zeggen dat ze tegen ons niet 200% gemotiveerd zullen zijn.”

Alles mee
Een andere reden waarom Merksem de meest waarschijnlijke kampioen is, is dat Vrouwe Fortuna de kant van Merksem heeft gekozen.

Ook gisteren kroop SC weer enkele keren door het oog van de naald.

In de eerste helft had Kevin Hendrickx een dot van een kans op 0-1, maar zijn lob over doelman Wuyts botste enkele centimeters naast het doel.

Vroeg in de tweede helft deed naamgenoot Alfonso het iets beter toen hij de paal raakte, waarna Robin Minnebach de bal uit de rebound zo in het lege doel kon schuiven.

Minnebach schoot tot opluchting van heel Merksem echter hoog over.

Die kans, in de 49e minuut, schudde Merksem echter wel wakker want vanaf dat moment nam de thuisploeg het heft stevig in handen.

Dat was tot dan toe zeker niet het geval geweest.

Dirk Van de Velde dwingt Van den Wyngaert met een goed genomen vrije trap kort voor rust tot een geweldige redding

Merksem begon aardig met een paar kleine kansjes voor Tom Van Camp en Yussef Khaldi (al snel ingevallen voor de gekwetste Bram De Backer), maar Zandvliet was baas in de eerste 45 minuten.

Dat kwam vooral omdat het tactische plaatje bij Merksem niet klopte.

Hermans en Ouriagli speelden veel te ver van het doel, waardoor centrumspits Tom Van Camp op een eiland kwam te staan.

Omdat er te weinig offensieve aanspeelpunten waren verloor Merksem de slag op het middenveld en was Zandvliet steeds dreigend door een snelle omschakeling.

Naast de kans van Hendrickx was er een grote mogelijkheid voor Branko Stojanovic, toen hij in de 28e minuut geheel vrij op doel mocht koppen.

Rood
De tactische aanpassingen van Vandooren in de rust sorteerden echter effect.

Met Khaldi en Ouriagli breed op de flanken en Hermans dichterbij Van Camp werd Zandvliet gedwongen meer mensen achter de bal te houden en werd het spel meer en meer naar de helft van Zandvliet verlegd.

De 49e minuut: Minnebach schiet voor open doel over nadat Alfonso Hendrickx (l.) op de paal heeft geschoten

De eerste grote kans - na goed werk van Khaldi aan de achterlijn - was voor Viroux, maar de Merksemse captain kwam centimeters te kort om van dichtbij binnen te tikken.

In de 61e minuut was het wel raak.

Khaldi werd op rechts weggestuurd, schudde bewaker Koen Verbraeken af en versloeg vervolgens Zandvliet-doelman Sven Van den Wyngaert met een geplaatst schot in de verre hoek.

Met zijn linkerbeen nog wel.

“Ja, leuk heh, terwijl ik eigenlijk stijf rechts ben. Toen ik mijn mandekker kwijt was zag ik dat de keeper de verre hoek open liet. Vooraf had de trainer me gezegd niet met de keeper in duel te gaan omdat hij één tegen één heel sterk is. Zijn woorden schoten door me heen toen ik voor hem stond en daarom besloot ik te schieten,” verklaarde de jonge aanvaller na afloop.

Na de 1-0 volgden de beslissende scènes elkaar in snel tempo op.

In de 62e minuut besloot Viroux vanaf de rand van de backlijn nipt over en vijf minuten later verrichtte Roel Wuyts aan de andere kant een magistrale redding om Kevin Hendrickx van de gelijkmaker af te houden.

Yussef Khaldi verslaat Van den Wyngaert en zorgt voor 1-0

Toen Tom Van Camp weer twee minuten later alleen op Van den Wyngaert afstoomde restte Tom Roeymans niets anders dan de Merksemse aanvalsleider te vloeren.

De arbiter had geen andere optie dan Roeymans met rood naar de cabines te verwijzen, waardoor Merksem met een man meer de kansen opstapelde.

Euforisch
In de 76e minuut stond Khaldi weer oog in oog met Van den Wyngaert, maar deze keer herinnerde hij zich niet de woorden van zijn trainer, die dan ook prompt gelijk kreeg toen de maker van de 1-0 probeerde de doelman te omspelen.

Na nog enkele flinke kansen voor Khaldi, Viroux en Hermans was het in de 77e minuut wel weer raak.

Beliandi kraakte een schot van Tom Van Camp waarna de bal ter hoogte van de penaltystip voor de voeten van Ouriagli viel.

Die wipte het leer op sublieme wijze over de uitkomende Van den Wyngaert om het dan van dichtbij via de onderkant van de lat af te ronden.

Imad Ouriagli op weg naar de beslissing als hij de bal leep over de uitkomende Van den Wyngaert lepelt en via de onderkant van de lat voor 2-0 zorgt

Wedstrijd beslist.

Merksem kreeg via Tom Van Camp - gestrand op Van den Wyngaert - Kevin Beck - paal - en Hermans kansen op meer, maar 2-0 bleef het.

Nadat het nieuws uit Wintam ook de spelers had bereikt was de stemming in de kleedkamer direct na de match licht euforisch omdat het kampioenschap binnen handbereik is.

“Jongens, wie had dat in september durven dromen,” glunderde voorzitter Pradolini later in een bomvolle kantine.

Niemand, maar het is wel zo...

Arjan Plantinga

Programma en uitslagen 06/07 Uitslagen 05/06
Uitslagen 04/05 Uitslagen 03/04
www Stand

terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren