12/12
Voetbal, 2e Provinciale A:
Merksem SC - SK Wilrijk 4-0

Super Merksem!

Merksem SC toonde gisteren in het Jef Mermans-Stadion dat het verlies op Zandvliet vorige week een incident was.

De kampioenskandidaat die tot nu toe het beste voetbal heeft laten zien - Wilrijk - kwam er gisteren namelijk absoluut niet aan te pas.

Wilrijk bezweek al na 25 minuten onder de Merksemse druk, toen Khalid Moussaoui voor 1-0 zorgde

Na een feestelijk begin, waarbij enkele van de uitgenodigde asielzoekers de aftrap verrichtten greep Merksem de bezoekers direct bij de keel.

Feest verstoord
De enige - grote - smet op een schitterende voetbalmiddag was gisteren het wangedrag van spelers en supporters van Wilrijk na afloop in de Merksemse kantine.

Enkele spelers van Wilrijk konden het verlies niet verkroppen en vonden het nodig om verdediger Kenneth Boons en trainer Filip Vandooren op hun gezicht te kloppen.

Het gevolg was een massale vechtpartij waarbij een speler van Wilrijk zelfs een mes trok.

De politie moest eraan te pas komen om de rust te doen wederkeren en pas wanneer de grootste Wilrijkse vechtersbazen buiten waren gezet kon Merksem het welverdiende feestje vieren.

“Heel jammer dat wat een mooi en verdiend feest had moeten worden op tien minuten verpest werd. Dat er zelfs messen getrokken werden vind ik zeer teleurstellend,” was het enige wat Filip Vandooren er nog over wilde zeggen.

Het is te hopen dat de Belgische bond de ergste Wilrijkse raddraaiers voor lange tijd kan uitsluiten, maar of de bond de juridische mogelijkheid daartoe zal hebben is onzeker.

De frustratie bij Wilrijk is best begrijpelijk - de uiting daarvan totaal onacceptabel.

Aanvallers Khalid Moussaoui, Abdel Edders en Bram De Backer verstoorden de opbouw en wanneer de centrale middenvelders van Wilrijk toch werden bereikt werden die onmiddellijk onder druk gezet door Kevin Beck en Mike Van Camp.

Wilrijk leed daardoor telkens vroeg balverlies en dat bood Merksem zeeën van ruimte.

“We hebben hun sterke punten inderdaad compleet geneutraliseerd en optimaal gebruik gemaakt van hun zwakke punten,” stelde coach Vandooren.

“De vraag vooraf was: wie is de best voetballende ploeg in deze reeks? Ik heb mijn spelers op het hart gedrukt dat vandaag de kans was om te laten zien dat wij dat waren. Dat hebben ze gedaan.”

Wilrijk bezweek al na 25 minuten onder de Merksemse druk.

De tweede Merksemse goal in de maak: Bram De Backer verstuurt een schot richting tweede paal dat door Wilrijk-verdediger Steven Roovers in eigen doel wordt geschoten

De Backer, Edders en Moussaoui hadden dan al enkele plaagstootjes uitgedeeld, wanneer Moussaoui op links richting Wilrijk-doelman Tony De Paus vertrok.

Met Edders naast hem in het centrum besloot de jonge aanvaller het toch zelf te doen, en zijn schot in de korte hoek was De Paus te machtig: 1-0.

Vijf minuten later was het pleit al beslecht, maar daar was wel een flinke black-out van verdediger Steven Roovers voor nodig.

Deze keer was het Bram De Backer die - diep gestuurd op rechts - opstoomde richting De Paus.

Zijn schot werd half gekraakt door de Wilrijkse doelman, dreigde aan de tweede paal binnen te gaan, maar leek een halve meter voor de lijn een eenvoudigde prooi voor Roovers.

In plaats van de bal echter rustig te controleren - hij was totaal onbedreigd - en uit te verdedigen, probeerde Roovers de bal in paniek over de achterlijn te schieten en knalde hij het ding los in zijn eigen doel: 2-0.

De allesbeslissende derde goal: Abdel Edders krult de bal schitterend binnen in de verre hoek

Na de 2-0 nam Merksem even wat gas terug en kon Wilrijk enkele keren dreigen via goedkoop verkregen vrije trappen.

Maar het geloof in eigen kunnen was dan al goeddeels verdwenen bij Wilrijk, zag ook Filip Vandooren: “Maar dat wist ik al. Wanneer Wilrijk op voorsprong komt spelen ze het meestal rustig uit. Komen ze echter op achterstand dan gaan de koppies heel snel naar beneden en is de cohesie ver te zoeken.”

Merksem nam de 2-0 dus mee naar de kleedkamer en besliste het duel snel na de pauze definitief.

In de 55e minuut stuurde Bram de Backer Abdel Edders op het randje van buitenspel richting De Paus en door Roovers naar de linker kant gedrongen krulde de spits de bal met de binnenkant van de rechter voet schitterend in de verre hoek.

Nog geen vijf minuten later had dezelfde Edders de 4-0 op de voet, maar De Paus ging niet naar de grond, waardoor het wippertje van Edders een eenvoudige vangbal werd.

Imad Ouriagli was minder opvallend omdat de hele ploeg zo goed speelde, toch was zijn rol offensief van doorslaggevend belang

Wilrijk was dan al staande K.O. en kreeg de genadeklap eerst in de vorm van een rode kaart voor Orueta - aanmerkingen op de leiding - en dan middels een terecht toegekende - duwfout tegen Bram De Backer - strafschop van Edders.

Kansen op meer waren er nog wel, maar de jeu was er in de slotfase wel af bij Merksem.

Een uitblinker aanduiden zou na een match als deze alle anderen tekort doen, maar toch was het optreden van Abdel Edders, Kenneth Boons en Kevin Beck opvallend.

Van de eerste twee was dat niet verbazend, van de laatste des te meer omdat hij eigenlijk nog nauwelijks aan de bak kwam.

Filip Vandooren wist echter wel beter: “Kevin heeft de pech dat we meestal met één controlerende middenvelder spelen en dat Mike Van Camp voor die positie absoluut eerste keuze is. Maar ik wist dat Kevin hiertoe in staat was en dat zijn kans wel zou komen. Vanwege de 4-3-3 van Wilrijk moest ik ons systeem licht aanpassen en was er plaats voor twee centrale middenvelders. Kevin kreeg nu dus zijn kans en heeft die met beide handen aangegrepen.”

En die derde middenvelder dan, de jonge Imad Ouriagli?

Ook hij speelde een uitzonderlijke goede wedstrijd, maar tussen al die negens en tienen die zijn ploeggenoten scoorden viel zijn berepartij eigenlijk nauwelijks op.

Arjan Plantinga

 
Programma en uitslagen 06/07 Uitslagen 05/06
Uitslagen 04/05 Uitslagen 03/04
www Stand
 
terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren