23/01
Voetbal, 2e Provinciale A:
Sparta Linkeroever - Merksem SC 1-1

Merksem niet voorbij stug Sparta

'Aan de top geraken is makkelijker dan er blijven', is zo'n gevleugelde uitspraak in de sport die de situatie waar Merksem nu in verkeert echter wel goed illustreert.

De jonge ploeg van Philip Vandooren en Charles Joris stuit de laatste weken op meer weerstand dan enkele maanden geleden, toen men nog aansluiting zocht bij de topploegen en als degradatiekandidaat gold.

Met die onderschatting is het nu gedaan.

De Merksemse aanvallers stuitten gisteren telkens op een overmacht aan verdedigers

Vorige week steeg Rochus boven zichzelf uit en snoepte de lijstaanvoerder twee punten af, en gisteren presteerde Sparta Linkeroever hetzelfde.

Niet door goed voetbal.

Sparta had net als Rochus gekozen voor een loopgraventactiek met steeds veel mensen achter de bal om via lange halen te proberen de spitsen te bereiken.

Merksem had het moeilijk met die tactiek.

“Dat kwam enerzijds omdat een aantal van onze belangrijke spelers wat minder in vorm is dan voor de winterstop. Maar het ontbrak ons ook gewoon aan ideeën om openingen te vinden,” meende coach Vandooren.

In de openingsfase was dat nog niet het geval, waardoor Merksem in de eerste 25 minuten veel sterker was en enkele goeie mogelijkheden creëerde.

Dan was het beste er echter af en mocht Sparta zo nu en dan gevaarlijk worden op de counter.

Zowel Jurgen Van de Velde (r.) als Kenneth Boons komen te laat om Lorenz Voet van de gelijkmaker af te houden.

De tweede helft begon zoals de eerste, met dat verschil dat Merksem nu geen enkele kans wist te creëren.

Sparta echter ook niet, en zo ontspon zich een traag middenveldduel dat op een 0-0 leek af te stevenen.

Tot in de 70e minuut Abdel Edders aan de rechterkant werd weggestuurd.

De Merksemse topscorer had weinig hulp en moest wachten tot Tom Van Camp zich meldde aan de tweede paal.

Edders' voorzet was daarna onzuiver, maar Sparta-verdediger Kris Van Linden wenste wel een handje te helpen en gleed de lage center over de doellijn.

De drie punten leken zo toch nog naar Merksem te gaan, maar slecht verdedigen van de bezoekers bood de thuisploeg dan toch nog hoop.

Een licht gegeven vrije trap rond de middenlijn werd door Sparta hoog in de Merksemse backlijn gepompt, waar Van Linden zijn fout van kort daarvoor kon goed maken.

De mandekker won het kopduel van Tom Van Camp en devieerde de bal hoog voor het doel langs naar de tweede paal.

Daar waren zowel Kenneth Boons als Jurgen Van de Velde - beiden hadden alleen aandacht voor de bal - Lorenz Voet uit het oog verloren, waardoor die geheel vrij de bal knap over de kansloze Roel Wuyts kon koppen.

Hoewel Merksem over 90 minuten de betere ploeg was, was het doelman Roel Wuyts die in extremis de schaapjes op het droge hield

Merksem ging dan met nog een klein kwartier op de klok haastig op zoek naar een tweede treffer en had die met een beetje meer overleg ook gevonden.

Het aanvalsspel van Merksem bleef echter te voorspelbaar.

De ruimtes waren vanwege de vele Sparta-verdedigers klein, en omdat spitsen Edders en Van Camp veel te statisch waren konden de Merksemse middenvelders maar zelden de bal kwijt.

Dat resulteerde in enkele schoten uit de tweede lijn, waarbij Edders nog een bal op de paal zag eindigen en Yussef Khaldi doelman Patrick Van Camp tot een goede redding dwong.

In extremis moest ook Wuyts nog eens reddend optreden op een schot van Eeckels, maar met een tweede treffer zou Sparta echt wel veel te veel hebben gekregen.

Arjan Plantinga

 
Programma en uitslagen 06/07 Uitslagen 05/06
Uitslagen 04/05 Uitslagen 03/04
www Stand
 
terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren