13/09
Voetbal, 2e Provinciale A:
Merksem SC - Mariekerke 0-3

Voetbal in Merksem weer springlevend

Het zal lang geleden zijn dat het Jef Mermans Stadion nog eens zo vol zat en zo sfeervol was als afgelopen zondagnamiddag.

Voetbal in Merksem is weer springlevend!

Merksem SC speelde er zijn eerste thuiswedstrijd, en kosten nog moeite leken gespaard om dat niet ongemerkt voorbij te laten gaan.

Een waterig zonnetje was voldoende om iedereen in een zomerse stemming te brengen, een hoempapa orkestje speelde er vrolijk op los en schaars gekleede cheerleaders zorgden dat ook de niet-voetballiefhebbers iets hadden om naar te kijken.

Al wie iets betekent in het Merksemse voetbalwereldje was zondagnamiddag aan de Speelpleinstraat, en zelfs prominent Merksem was uitgelopen voor de eerste thuiswedstrijd van Merksems nieuwe voetbaltrots.

We troffen op de receptie vooraf schepenen Luc Bungeneers en Ludo Van Campenhout, sportraad-voorzitter Patrick Van den Bempt en lokale sp.a-coryfeeën Greet Van Gool, Gilbert Verstraelen en Frank Baeyens.

Omgeven door een haag van duveltjes en préminiemen betraden de spelers van Merksem SC en Mariekerke zondag het veld

De laatste drie verzorgden ook de aftrap nadat beide ploegen door een haag van duveltjes en préminiemen het veld hadden betreden.

Goede zaak
Nieuwe voorzitter Michel Pradolini glom van trots.

Merksem al na negen minuten kansloos

Rondom het plein was het een feest, maar op het plein verliep alles een stuk minder vrolijk voor Merksem SC.

Dat kwam enerzijds doordat men tegen een gedoodverfde titelkandidaat speelde, maar ook doordat de arbiter met twee maten mat.

Nadat Jkali de bezoekers al na vijf minuten met een schitterende vrije trap op voorsprong had gezet, werd Kenneth Boons vijf minuten later met rood van het plein gestuurd.

“Overdreven,” vond coach Filip Vandooren.

Boons: “Ik speelde de bal en hij viel daarna over mij heen.”

Een kwartier voor rust viel Kevin Beck dan ook nog eens uit met een serieuze kwetsuur, die hem per ambulance in het gasthuis deed belanden.

“De rest van de ploeg was door de rode kaart en de ernstige kwetsuur zeer aangedaan. Ik heb ze serieus moeten oppeppen in de rust,” aldus Vandooren.

Na de pauze werd het 0-2 doordat laatste man Dirk Van de Velde zich iets te makkelijk liet uitspelen door Markai.

Jeroen Forceville was nog dichtbij de 1-2, maar het werd uiteindelijk nog 0-3 door Roosemont in de 73e minuut.

Toch was Vandooren niet ontevreden: “De jongens hebben alles gegeven, en met 11 tegen 11 had ik het nog moeten zien.”

De man werkt zich samen met een energiek team van vrijwilligers al anderhalf jaar uit de naad om zijn cluppie weer nieuw leven in te blazen, en voorwaar: de uitstraling van de club zoals die zich zondag presenteerde was er eerder één van een jonge, gezonde vent, klaar om het tegen de wereld op te nemen, dan van een oude dame van 84 jaar.

Want zo oud is de club inmiddels.

Hier en daar is dat best te zien, want het stadion is door tientallen jaren van verval niet meer zo blinkend als het ooit was.

Maar de hoofdtribune en de kantine kregen deze zomer een lik verf, het plein werd vlak gelegd en ook de catacomben van het stadion - waar douches en cabines zich bevinden - werden stevig onder handen genomen.

Wie zondag in het Jef Mermans Stadion was zal hebben gemerkt dat voetbal in Merksem weer leeft, en het zou een goede zaak zijn wanneer de andere Merksemse voetbalclubs - die echt wel werden uitgenodigd - niet met een lang gezicht langs de lijn blijven staan, hopend dat het misgaat.

Nee, het zou een goede zaak zijn wanneer voetballend Merksem zich verder verenigt, oude, kinderachtige ruzietjes aan de kant schuift en het voetbal laat primeren.

Onder de paraplu van de groep enthousiastelingen die nu de leiding heeft bij Merksem SC kan er iets moois ontstaan.

Niet gek gaan doen en er op rekenen dat over vijf jaar Mbo Mpenza op bezoek komt, maar wel aan een club bouwen die Merksem verenigt, waar dus allochtonen en autochtonen één doel nastreven en waar iedereen een namiddag kan ontspannen bij een leuke pot voetbal.

Heilig
Bij de jeugdafdeling in het Bouckenorghpark is dat al langer het geval.

De jongsten van Merksem SC kan het geen zier schelen of ze de bal naar Achmed of Andrew schieten.

Zelfs winnen of verliezen is van ondergeschikt belang.

Waar het bij Merksem SC nu om lijkt te draaien is plezier beleven aan de heilige voetbalsport en de verdeelde Merksemse samenleving weer een sociaal centrum te geven.

Overdreven?

Misschien.

Maar voetbal in Merksem leek op sterven na dood.

Wie zondag in het Jef Mermans Stadion was heeft echter serieuze en onmiskenbare tekenen van leven gezien.

Laten we hopen dat het ze lukt, daar bij Merksem SC.

Dit is niet de Bosuil, maar het Jef Mermans Stadion: sfeer!

Arjan Plantinga

 
Programma en uitslagen 06/07 Uitslagen 05/06
Uitslagen 04/05 Uitslagen 03/04
www Stand
 
terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren