27/03
Voetbal, 2e Provinciale A:
Mariaburg-Merksem SC 1-3 (1-0)

Merksem buigt, maar barst niet

Hoewel Merksem in het eerste half uur op het kunstgras van Mariaburg even ten onder dreigde te gaan aan de spanning van de titelstrijd, herpakte de ploeg zich nog voor de rust ijzersterk, om er na de pauze geen twijfel over te laten bestaan wie er feitelijk lijstaanvoerder is.

Jeroen Forceville (l.) zorgde voor 1-2 met deze schitterende lob
Foto: Benjamin Lembrechts

Omdat ook Wilrijk won van de juniorenploeg van Brasschaat komt een apotheose op 23 april steeds dichterbij.

Slap
Dichter en dichterbij komt een mogelijk kampioenschap voor Merksem SC en meer en meer beginnen de spelers te voelen welke extra spanning dat met zich meebrengt.

“Ik zag aan mijn spelers dat dit weer een wedstrijd was die ze niet mochten verliezen,” stelde coach Philip Vandooren vast.

Die druk leek de spelers te verlammen en van de slapte die dat bij Merksem teweeg bracht maakte de thuisploeg vrijwel direct gebruik, want binnen vijf minuten was het 1-0 voor Mariaburg.

De vroege achterstand maakte de titelpretendenten nog nerveuzer.

De opbouw werd onnauwkeurig en men was niet in staat de bal lang in de ploeg te houden.

Door het vele Merksemse balverlies kreeg Mariaburg het veldoverwicht cadeau, maar echt iets creëren konden de gastheren daarmee ook niet.

Kwartier
Na een half uur had SC echter het lek boven en speelde het twee goede kansen bijeen.

Dat schiep hoop voor de tweede helft, waarin een tactische omzetting van Vandooren het spelbeeld volledig deed kantelen.

Begonnen in de gekende 3-4-3 met een ruit op het middenveld hanteerde men na de pauze het klassieke 3-5-2.

Een schijnbaar defensieve spelwijze, maar wel een die er voor zorgde dat de twee backs van Mariaburg werden vrijgelaten.

Omdat die opbouwend geen hoogvliegers waren leverden ze de bal veelvuldig en vroegtijdig in, waardoor Merksem steeds vroeg in balbezit kwam en door een snelle omschakeling gevaar kon stichten.

Toch moest Merksem tot de 61e minuut wachten op de gelijkmaker.

Khaldi zette voor van rechts, De Backer controleerde op de rand van de kleine backlijn en werkte beheerst af.

Merksem liet er dan geen gras over groeien en besliste het duel binnen het kwartier.

Vier minuten na de gelijkmaker zorgde Forceville met een schitterende lob van net buiten de backlijn voor de voorsprong, en in de 72e minuut rondde Tom Van Camp een combinatie tussen De Backer en Khaldi door benen van de Brasschaatse keeper af voor de 1-3 eindstand.

Dat deed Van Camp overigens pas nadat Roel Wuyts Mariaburg van de gelijkmaker afhield met een geweldige redding.

Merksem de beste
Coach Vandooren was derhalve een tevreden mens, maar kon minder plezier putten uit de andere uitslagen van dit weekeinde.

“Tja... Mariekerke verliest, is dus uitgeschakeld voor de titel en zal daardoor minder scherp aantreden tegen Wilrijk, volgende week. Zandvliet wint wel en zal dus nog steeds hopen op de titel. Dat beteken dat we over twee weken een zeer gemotiveerd Zandvliet tegenover ons krijgen.”

Maar ja, wie kampioen wil worden moet de beste zijn en de beste moet elke ploeg kunnen verslaan. Ook een gemotiveerd Zandvliet.

Of Merksem de beste is is te zeggen.

De ploeg haalde dit seizoen bij vlagen een zeer hoog niveau.

Denken we alleen maar aan het eerste half uur tegen 's Gravenwezel, de eerste helft thuis tegen Wilrijk of de match van enkele weken geleden tegen Wintam.

Daarnaast heeft coach Vandooren tijdens het seizoen meermaals bewezen zijn ploeg neer te kunnen zetten en ook tijdens de wedstrijden de juiste aanpassingen te kunnen doen.

Merksem SC kan dus vol vertrouwen uitzien naar wat de mooiste wedstrijden zijn voor een voetballer: wedstrijden waar het echt ergens om gaat, matchen om de knikkers, topduels.

Indien de spelers erin slagen te genieten van die spanning in plaats van het als een last te zien staat niets een kampioenschap nog in de weg.

Arjan Plantinga

 
Programma en uitslagen 06/07 Uitslagen 05/06
Uitslagen 04/05 Uitslagen 03/04
www Stand
 
terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren