17/12 - Basketbal, 1e Landelijke:
Ticino Merksem - Tongeren 79-73

Ticino geeft 2006 passend slot

Middels een zwaar bevochten, degelijke zege op Tongeren gaf Ticino Merksem het kalenderjaar 2006 gisteren een passend slot.

Kevin Heylen geraakte gisteren aan drie driepunters die ook allemaal op belangrijke momenten binnen gingen

Na twee nederlagen op rij was een derde nederlaag natuurlijk rampzalig geweest, maar zo ver lieten de mannen van Guy Haerbos het niet komen.

Hoewel de marge nooit groot werd gingen de Merksemnaren vrijwel heel de match aan de leiding, en buiten twee korte fases waarin Tongeren even tot op 1 puntje kroop konden de bezoekers nooit echt een vuist maken.

De match werd ontsierd door een vechtpartij die resulteerde in het uitsluiten van vier spelers.

“In januari spelen we drie thuismatchen en dus kan dat een heel plezante maand voor ons worden”

Outside
Het probleem van Ticino is al een paar weken dat de shots van ver niet binnen willen.

Uiteraard was ook Tongeren van dat euvel op de hoogte, en dus hanteerden de Limburgers driekwart van de wedstrijd een zoneverdediging.

Het werkte wonderwel want Vanhaelen, Goormans en Moonen geraakten niet aan een acceptabel shotgemiddelde.

Omdat de Tongerse shotters echter ook veel misten zetten hun goede defensieve prestaties offensief weinig zoden aan de dijk.

Na een matig eerste kwart (17-17) kon Ticino zo in het tweede bedrijf een marge van zes, zeven punten opbouwen en die tot aan het einde vasthouden.

Daarbij was het prettig dat Kevin Heylen en Nick Goormans op de juiste momenten wel enkele bommen binnengooiden en zo - telkens wanneer Tongeren dichterbij sloop - een stevige mentale tik uitdeelden.

Heylen deed dat bijvoorbeeld aan het begin van het vierde kwart, waardoor zijn ploeg van 53-52 snel naar 64-54 liep.

De wedstrijd werd overschaduwd door een vechtpartij tussen Vanhaele en Vanherf (12). Daardoor werden vier spelers uitgesloten.

Een vechtpartij als gevolg van onsportief gedrag van Wim Vanhaele zorgde voor de uitsluiting van Vanhaele zelf, Tim Vandingelen en van Purnelle en Vanherf van Tongeren, en die sanctie van het verder zwak leidende arbitrale duo was vooral voor Ticino even een probleem.

De gasten kwamen meteen terug tot 66-65 en dreigden de overhand te krijgen.

Een nieuwe bom van Heylen zorgde voor lucht bij Ticino en smoorde het eindoffensief van de bezoekers in de kiem.

In een spannende slotfase met beide ploegen in foutenlast bleven zowel Ticino als Tongeren rustig verder scoren, waarbij de thuisploeg vooral blij mocht zijn met de getoonde scherpte van op de vrijworplijn.

Kevin Heylen toonde zich opgetogen dat hij een zo belangrijk aandeel had kunnen hebben in de Merksemse zege: “Ja, want het gaat de laatste paar weken van buiten inderdaad wat minder. Juist daarom is het prettig dat we vandaag als collectief zo sterk waren. Tongeren kwam een paar keer dichtbij, maar ik heb op het plein nooit getwijfeld aan een goede afloop.”

Zoals zo vaak was Sven Van Roosenbroeck de productiefste Merksemnaar

Heylen erkende dat het uitsluiten van Vanhaele en Vandingelen een probleem was geweest, maar complimenteerde toch vooral de tegenstander voor het goede spel: “Tongeren staat volgens mij lager dan ze moeten staan gezien de kracht van de ploeg. Maar voor ons was een zege absoluut noodzakelijk, zeker na de offday van vorige week. Ik denk dat wij de ploeg hebben om tot het einde te blijven meedoen voor de eerste plaats.”

Dat vindt inmiddels ook zijn trainer Guy Haerbos, al erkent hij dat het niet vanzelf zal gaan: “Ik denk dat er vier ploegen zullen gaan strijden voor de twee plaatsen die recht geven op promotie: Sint-Niklaas, Erembodegem, Scherpenheuvel en wij zelf. Over de eerste helft van het seizoen kunnen we tevreden zijn, al denk ik dat we eigenlijk een overwinning meer hadden moeten hebben.”

Over het incident met Wim Vanhaele kon Haerbos weinig zeggen.

“Ik heb het pas gezien vanaf het moment dat Tim (Vandingelen, red.) zich ermee ging bemoeien. Daarvoor volgde ik de aanval van Tongeren. Ik weet dus ook niet wat Wim (Vanhaele, red.) precies heeft gedaan. Ik kan begrijpen dat hij misschien heeft gereageerd. Het is normaal op een lager niveau dat een speler die uit 1e Klasse komt gezocht wordt door de tegenstanders. Dat was ook vandaag weer het geval. Zijn twee directe tegenstanders kregen in de eerste time allebei drie fouten, gemaakt op hem. Het is dus niet zo vreemd dat hij op een gegeven moment van zich af bijt.”

Tim Vandingelen(l), Sven Van Roosenbroeck en Joeri Moonen zien hoe Nick Goormans twee van zijn vijftien punten maakt

Het incident zal echter waarschijnlijk vooral vervelende gevolgen hebben voor Vandingelen en Vanherf want die zouden volgens de arbiters hebben geslagen, iets wat Vandingelen overigens nadrukkelijk ontkende: “Vanherf sloeg en ik wilde hem eigenlijk alleen maar van Wim aftrekken. De arbiter zag dat als slaan.”

Over de match tegen Tongeren was coach Haerbos zeer tevreden: “Ja kijk, ik wist dat het moeilijk ging worden. Tongeren heeft deze zomer ingekocht om kampioen te spelen. Maar wij hebben terug als ploeg gespeeld. Outside was het weer wat te weinig, zeker omdat we de open shots wel kregen. We moesten dit winnen, want de winterstop ingaan met drie nederlagen op rij dat blijft lang nazinderen en kan dus een negatief effect hebben op het vervolg van de competitie. Maar we hebben vandaag getoond dat we kunnen knokken.”

Volgens vroegere 1e Klasse-speler kan zijn ploeg nog veel progressie boeken: “Vooral jongere spelers als Nick Goormans en Dries Bogaerts moeten zich nog ontwikkelen en daar is dus nog veel te winst te behalen. Daarom is het goed dat we een goede mix hebben van oudere en jongere spelers. We hebben vorig jaar een bewuste keuze gemaakt om te proberen veel jonge spelers vast te leggen en zo de continuïteit te verzekeren.”

Guy Haerbos (r) en Eddy Faus vormen dit seizoen een succesvol trainersduo

Na een jaar als hoofdcoach van Ticino actief te zijn zegt Haerbos geen spijt te hebben van zijn terugkeer naar Merksem: “Kijk, ik heb hier natuurlijk vijf jaar gespeeld en toen ik hier na vijftien jaar weer binnenstapte was er niet zo veel veranderd. Merksem is nog steeds een sfeervolle club met een goede jeugdwerking. Ook mijn samenwerking met assistent Eddy Faus verloopt prima. We hebben geen vaste afspraken gemaakt over wie wat doet. Het spel gaat snel en je kunt nooit alles zien wat er gebeurt. Vier ogen zien echter meer dan twee en dus is het goed om iemand naast me te hebben. Er is veel overleg en dat is prima zo.”

Ook assistent Faus kan zich vinden in zijn rol naast Haerbos: “Er wordt veel gesproken, over de tactiek maar ook tijdens de wedstrijd. Guy en ik voelen elkaar goed aan. Ik ben al 18 jaar basketcoach en ken dus best een en ander van het vak.”

Vooruitkijkend zijn beide coaches eensgezind.

Haerbos: “Er zijn nog dertien matchen te spelen, dus er kan nog een hoop gebeuren. Maar wij zijn nu sterker dan we vorig jaar in 3e waren. Bovendien is dit een betere groep. Aan het einde van het vorig seizoen was de sfeer niet goed en waren er feitelijk nog maar twee jongens serieus met hun vak bezig. Nu staan alle neuzen dezelfde kant op. In januari spelen we drie thuismatchen en dus kan dat een heel plezante maand voor ons worden. Wij gaan voor het kampioenschap en niet anders.”

Arjan Plantinga

Scoreverloop:

I : 17-17
II : 20-12
III : 16-18
IV : 26-26

 

 

 

Punten Ticino: Van Roosenbroeck - 22, Goormans - 15, Heylen - 15, Willems - 7, Moonen - 6, Bogaerts - 5, Vandingelen - 4, Vanhaele - 3, Coulibaly - 2

Programma + uitslagen 06/07

Stand

Uitslagen 05/06 www
Uitslagen 04/05 Uitslagen 03/04
terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren