03/12 - Basketbal, 1e Landelijke:
Ticino Merksem - St. Niklaas 77-89

Match drie minuutjes te lang voor Ticino

Illustratief voor de wedstrijd: Adam Coulibaly laat zich onder het bord van St. Niklaas de kaas van het brood eten door de veel grotere Verhulst

Heel de match liep Ticino achter St. Niklaas aan, met telkens een voorsprong van twee, drie, vier puntjes voor de bezoekers.

In het begin van het vierde kwart was er dan onder aanvoering van Wim Vanhaele de wederopstanding en voor het eerst sinds het begin van de match (15-14) weer een voorsprong (76-72) voor Ticino.

Dan viel de ploeg van Guy Haerbos helemaal stil en mocht St. Niklaas dankzij een 1-17 in de laatste drie minuten met een leuke marge en de eerste plaats vast in handen terug huis.

“Bij de stand van 72-66 dacht ik dat we de match in handen hadden, maar zomaar ineens beginnen we de shots te missen en maken zij het goed af,” analyseerde coach Haerbos na afloop.

Wim Vanhaele gebruikte zaterdagavond al zijn routine om tegenstanders fouten aan te smeren, zijn eigen overtredingen onopgemerkt te laten blijven en daarbij ook nog scherp af te werken

“Wanneer we even niet naar de uitslag kijken denk ik dat deze twee ploegen elkaar meer dan waard zijn, met dat verschil dat zij meer power en lengte onder de borden hebben.”

Haerbos doelde daarmee onder andere op de 2m10 van Mampaey, die heerste in de bucket maar ook op het ontbreken van Vandingelen die in matchen als deze dus toch nog niet gemist kan worden.

Nick Goormans speelde een sterke wedstrijd. Scherp aan de trekker en gevarieerd in de spelopbouw . Door zijn geringe massa was hij defensief van minder waarde

Ticino had dat snel in de gaten en legde de nadruk dus op schoten van ver.

Helaas voor Ticino ging die tactiek niet op, mede omdat scherpschutter Kevin Heylen de verkeerde lenzen in had: van de acht of negen pogingen voor drie punten ging er - in het tweede kwart voor 28-32 - één binnen.

Maar ook Sven van Roosenbroeck (11 punten) en Joeri Moonen (7 punten) misten veel en illustreerden daarmee het waarom van de Merksemse nederlaag.

Kevin Heylen kon geen stempel drukken op de match omdat te veel van zijn shots doel misten

Die tekende zich al in een vroeg stadium af.

In het eerste kwart nam een vlot afwerkende thuisploeg meerdere keren een voorsprong, maar dankzij een vroege foutenlast bleven de gasten eenvoudig in het spoor, waarna ze het heft in handen namen (21-25).

Dat zette men door in het tweede kwart, maar dankzij een sterk shottende Goormans hield Ticino St. Niklaas in zicht.

Ook na de pauze veranderde er weinig aan het beeld van de wedstrijd: Ticino kwam er inside niet aan te pas en was voortdurend op achtervolgen aangewezen.

Door een sterke defensieve prestatie van Merksem werd de voorsprong echter nooit groter dan zes punten en zo bleef de hoop levend en trok men de stand aan het eind van het derde kwart zelfs gelijk (62-62).

Ook Joeri Moonen had het moeilijk tegen de sterke centers van St. Niklaas.

Een sluwe en scherp afwerkende Vanhaele zorgde dan voor fouten bij St. Niklaas en punten voor zijn eigen ploeg (72-66), maar op het moment dat coach Haerbos zijn sterkste speler even op de bank zette om hem voor de laatste twee minuten te sparen, sloeg het noodlot toe.

Van 76-72 ging het vlot naar 76-83 en eens Vanhaele weer op het plein stond was het pleit beslecht in het voordeel van de bezoekers.

Gegokt en verloren dus voor coach Haerbos, die weet dat er voor zijn ploeg nog helemaal niets verloren is, maar die de komende dagen nog regelmatig zal terugdenken aan het verval van zijn ploeg in die twee minuten met Vanhaele op de bank.

Arjan Plantinga

Ticino: Vanhaele - 22, Van Roosenbroeck - 11, Willems - 9, Goormans - 9, Moonen - 7, Coulibaly - 5, Bogaerts - 6, Heylen - 4

Programma + uitslagen 06/07

Stand

Uitslagen 05/06 www
Uitslagen 04/05 Uitslagen 03/04
terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren