25/09 - Baseball, Belgian Series, game 4:
Hoboken Pioneers-Royal Greys 5-0
Royal Greys Kampioen!

Door een ruime 0-8 zege op het veld van de Hoboken Pioneers werden de Merksemse Royal Greys gisteren voor het tweede jaar op rij kampioen van België.

Dit gezelschap mocht zich gisteren tot de terechte kampioen laten kronen

Een indrukwekkend kampioenschap, waar helemaal niemand iets op af kan dingen, want 30 van de 34 gespeelde wedstrijden winnend afsluiten, alle concurrenten met overtuigende cijfers aan de kant zetten en onderweg ook de Beker nog oprapen is een zelden geziene prestatie.

Gert Rosiers, met afstand de beste Belgische slagman, is nipt safe op de thuisplaat voor 4-0

Bij coaches en spelers van de Greys daarom ook niets dan tevredenheid, al was de vreugde - begrijpelijk - iets minder uitbundig dan na de eerste titel in 2005.

De wedstrijd van gisteren was feitelijk een formaliteit, want de titel was eigenlijk na de match van zaterdag al zo goed als binnen.

In die wedstrijd werd namelijk Leon Boyd verslagen, de Canadese toppitcher van de Pioneers die de Greys een week eerder niet hadden kunnen passeren.

“Maar ook al is de kans groot dat je de Pioneers met Van den Brande en Lorrentop verslaat; die match moet wel eerst gespeeld worden. En we hebben tijdens de Europabeker kunnen zien dat je op een slechte dag ook van mindere tegenstanders kunt verliezen,” stelde coach Kevin Peeters na afloop.

In de wedstrijd van gisteren namen de Greys al vroeg een 2-0 voorsprong.

Dan vielen de Merksemnaren een beetje stil en mochten de Pioneers een paar keer aan de deur kloppen.

Deze homerun van Nicky Mertens - gestart op de bank - bracht 0-5 op het bord en Merksem de zekerheid van de overwinning

Binnenkomen stond de uitstekend werpende TJ Antonacci echter absoluut niet toe, en als er al eens een hitje moest worden toegestaan loste de wederom foutloos spelende Merksemse defensie het op.

Ook gisteren stond er weer geen maat op het slagwerk van Gert Rosiers

“Het is geweldig relaxt werpen met deze defensie, want je weet dat wanneer ik eens een keer geraakt wordt er achter mij een paar jongens zijn die me steunen,” aldus een dolgelukkige Antonacci.

In de zevende inning stelden de Greys de overwinning zeker na een goede reeks hits en een homerun van de ingevallen Nicky Mertens, om de uitslag in de achtste inning nog wat op te poetsen.

Nadat de afscheidnemende Peter Stroobants een publiekswissel had gekregen maakte Antonacci de drie laatste nullen en kon het feest beginnen.

“Dit is geweldig heh,” sprak Merksems misschien wel beste verdediger dit seizoen, Filip Van der Meiren.

“Het was toch een moeilijke match. Moeilijker dan gisteren (zaterdag, red.) hoewel we toen tegen een betere pitcher speelden. Dat komt door die extra druk die zo'n kampioenswedstrijd met zich meebrengt. We draaien op deze manier toch een geweldig seizoen, al vind ik het wel zeer jammer dat we die Europacup niet hebben kunnen pakken. Maar nee, ik vind dat absoluut geen smet op het seizoen.”

Na twee base on balls waarmee TJ Antonacci in de zesde inning de kussens vol zette is er even topoverleg met catcher Dave Herssens, coach Carl Vanthillo en uiteraard Antonacci. Die laatste kwam buiten deze fase geen moment in de problemen

De Greys lijken zo op weg om een ware regeerperiode te beginnen, want na de derde finale en de tweede titel op rij is het verhaal van de coaches Carl Vanthillo, Kevin Peeters en Andre De Wit natuurlijk een sprookje.

Vier jaar geleden namen Vanthillo en Peeters de ploeg over en sindsdien gaat het elk jaar alleen maar beter.

In het eerste seizoen miste men nipt de Series, in het tweede seizoen was men verliezend finalist, vorig jaar won men dan de titel en dit jaar volgde dus de dubbel.

Alleen die Europabeker bleek in juni nog een treetje te hoog en daar ziet coach Vanthillo ook volgend jaar geen verandering inkomen.

Carl Vanthillo weet na de homerun van Nicky Mertens dat de buit binnen is

“Tegen landen uit de top-8 zie ik ons ook volgend jaar niet winnen. Het verschil met bijvoorbeeld die Franse ploeg die in juni de finale in de B-poule won is echt wel heel erg groot,” meende de succescoach.

In België domineert zijn ploeg echter volledig.

Met pitchers Dennis Van Hoof en TJ Antonacci, een fantastische defensie die zelden op een foutje te betrappen is en slagmensen die alle werpers in de Belgische competitie aan stukken slaan heeft Vanthillo een schitterende ploeg.

Een ploeg die bovendien nog enkele jaren meekan.

Toch zullen de Greys deze winter op zoek moeten naar een aantal nieuwe spelers.

Vanthillo: “Peter (Stroobants, red.) stopt en die jongen vervang je zomaar niet. Ryan Grattan willen we volgend jaar graag terug zien en hij wil ook wel terugkomen, maar vaak blijkt dat die Amerikanen daar een half jaar later toch anders over denken. Met één catcher speel je geen kampioen. Verder wil ik er graag een outfielder bij, want daar hebben we er te weinig van. Nu is er geen concurrentie waardoor die jongens weten dat ze er sowieso altijd in staan.”

Terrence Antonacci (m.) werd voor het eerst kampioen en wilde dat weten ook. Zijn ploeggenoten weten dat de Amerikaan dit seizoen van doorslaggevende waarde was.

Vanthillo zou ook de keuze kunnen maken de twee jonge short stops die hij nu in de selectie heeft een kans te geven, maar met 15 en 17 jaar zal het enige tijd duren voordat zij het niveau van Stroobants halen.

Kampioenen!

Het is echter een keuze die aan Vanthillo wel over te laten is.

Bovendien weten de Merksemse coaches dat hun ploeg voor het grootste deel intact blijft, al heeft ook pitcher Joeri Loykens aangegeven dat hij het volgend jaar iets rustiger aan wil doen.

Eerst mag men aan de Alkstraat echter nog even genieten van een prachtig kampioenschap dat er mede kwam dankzij het indrukwekkende slagwerk van Gert Rosiers, de schitterende plays van Filip Van der Meiren en - nogmaals - het uitstekende werpen van Van Hoof en Antonacci.

Met ook kampioenschappen in vrijwel alle jeugdreeksen is het niet overdreven om te stellen dat de Greys op het moment de club van België zijn.

Arjan Plantinga

Morgen op Merksem.net-sport: een uitgebreid interview met de afscheidnemende Peter Stroobants en Frank Castelijns.

Uitslagen + programma reguliere competitie 2006

www

Uitslagen + eindstand reguliere competitie 2005

Uitslagen + stand eindronde 2005
   
 
terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren