26/09 - Peter Stroobants & Frank Castelijns:
“Emotioneel afscheid”

Op het veld waar hij als kleine jongen begon nam hij zondag afscheid met een Belgische titel op zak: Peter Stroobants stopt met baseball.

Ook Frank Castelijns nam afscheid van de Greys, maar misschien nog niet helemaal van het baseball.

Peter Stroobants kreeg van zijn coach een publiekswissel

Het contrast tussen de twee kon niet groter zijn, want waar vaste waarde Stroobants in de negende inning een publiekswissel kreeg van zijn coach en door de fans van beide ploegen - Pioneers en Greys - hartstochtelijk werd toegejuicht, eindigde de carrière van Castelijns stillekes op de bank, zonder dat hij tijdens de Belgian Series een minuut op het plein had mogen staan.

“Zelfs een paar minuutjes bij een stand van 8-0 in de allerlaatste match werd me niet gegund,” merkte een teleurgestelde Castelijns later die avond op.

Beide hebben er een lange carrière in het baseball op zitten, maar daar stoppen ook de parallellen tussen de twee.

Stroobants begon als jongen van 12 bij de Hoboken Pioneers: “Baseball had me nooit iets gezegd. Ik wist niet eens dat er in België überhaupt baseball werd gespeeld. Maar nadat ik het bij de scouts eens had gedaan en mijn moeder erover vertelde, zei ze me dat ik eens bij die club om de hoek moest gaan zien. Het heeft me nooit meer losgelaten.”

“Ik was geen natuurtalent en ben natuurlijk ook veel te laat begonnen, maar met 100% inzet heb ik er toch nog heel wat uitgehaald.”

Stroobants speelde lange tijd bij de Pioneers, en de Brasschaat Braves en kwam tijdens zijn studie uit voor een Spaanse ploeg.

Overal en altijd - ook in de nationale ploeg - was hij een vaste waarde en beleefde hij grote successen, werden er kampioenschappen en bekers gewonnen.

Frank Castelijns heeft altijd voor de Greys gespeeld en was maar zelden basisspeler: “Misschien ben ik wat te naïef geweest en heb ik mij te veel van het kastje naar de muur laten sturen. Elke trainer wilde mij op een andere positie en omdat ik zo graag in de ploeg wilde staan en erbij wilde horen heb ik mij meermaals op een andere plek gericht: outfielder, short stop en zelfs nog relief pitcher. Als ik maar mocht meedoen.”

Beide spelers stoppen dan ook om verschillende redenen.

Stroobants: “Ik heb nu meer dan tien jaar lang elke zomer bijna helemaal opgegeven aan het baseball, altijd alles voor dat spelletje. Op een andere manier werkt het bij mij ook niet. Maar nu ben ik vader geworden en ben ik met mijn vrouw een advocatenkantoor gestart. Dat was moeilijk te combineren met baseball. Bovendien stop ik nu op een heel mooi moment, met een kampioenschap.”

“Mensen vragen me nu om toch nog door te gaan en dat vind ik een prettiger einde dan dat de mensen langs de lijn zich over twee of drie jaar lachend afvragen wanneer ik er nu eindelijk eens mee ophoudt. Ik begon dit jaar toch al te merken dat ik niet meer dezelfde ben als een paar jaar terug. Ik heb ook geen superseizoen gedraaid.”

Castelijns: “Ik ben het eigenlijk een paar jaar geleden al wat gaan afbouwen. Miste al eens een training, maar als ik er was gaf ik ook alles. Ik ben altijd zeer betrokken gebleven bij de ploeg, altijd positief. Maar tijdens het afgelopen seizoen merkte ik gewoon dat er voor mij geen plaats meer was in deze groep. Een aantal jaren geleden, voordat Peter kwam, draaide ik goed als short stop. Maar de ploeg heeft zich de laatste jaren geweldig ontwikkeld en ik ben daar eigenlijk te weinig in meegegaan. Maar hoewel ik me afvraag of ik er wel alles heb uitgehaald, zal ik toch de rest van mijn leven met veel plezier blijven terugdenken aan de tijd hier bij de Greys.”

Voor beiden was het afscheid een emotioneel moment.

Tranen bij Frank Castelijns nadat hij van voorzitter Paul Roevens zijn afscheidscadeau had gekregen

Stroobants: “'s Ochtends bij het opstaan stond ik er nog niet zo bij stil, maar eenmaal in de kleedkamer kwam het besef: de laatste keer dat ik dit doe. Dan komt de wedstrijd en ben je daar mee bezig. Toch wist ik bij mijn laatste keer at bat dat het inderdaad de allerlaatste zou zijn. Je wilt dan natuurlijk eindigen met een mooie klap, da's helaas niet gelukt. Maar ik had me voorgenomen om in ieder geval geen afscheid te nemen met een base on balls en dat is wel gelukt. Toen de coach me dan wisselde, vlak voor het einde, was ik verrast. Ik had niet gedacht dat hij dat zou doen. Maar het was een mooi moment; je medespelers die naar je toe komen, de coaches die je bedanken en dan dat geweldige applaus van alle toeschouwers. Niet alleen die van de Greys, maar ook die van de Pioneers stonden in hun handen te klappen. Dat deed me heel veel. Het cirkeltje was zo echt helemaal rond.”

Hoe anders was het voor Frank Castelijns, een beetje af door de zijdeur, geen publiekswissel, nog even juichend het veld op het kampioenschap vieren met de ploeg, zijn ploeg waar hij zo graag bij hoorde.

Voorzitter Paul Roevens had in tegenstelling tot de coaches wel oog voor beide afscheidnemende spelers, want na het knallen van de champagnekurken had hij een dankwoord en een afscheidscadeau voor allebei.

Op dat moment kwam ook bij Castelijns het besef en kon hij zijn tranen niet meer bedwingen.

“Ja, het werd me even te veel. Maar het deed me goed dat alle spelers me omhelsden en me steunden. Zo werd het toch nog een echt afscheid.”

Wat de toekomst brengt is voor beide onduidelijk.

Voor Stroobants in ieder geval voorlopig geen baseball meer: “Volgend jaar zal ik natuurlijk regelmatig eens komen zien, maar mijn prioriteiten liggen nu bij mijn gezin en mijn bedrijf. Misschien dat ik later weer eens een balleke sla bij een recreantenploeg of zo, misschien iets in de coaching, maar da's echt voor over een paar jaar. Nu eerst inhalen wat ik al die jaren heb moeten missen en mijn eigen zaak opbouwen.”

Frank Castelijns hoopt wel snel op een andere rol binnen de club: “Ze hoeven me maar te vragen en ik zal waarschijnlijk wel ja zeggen. Ik denk ook wel dat ze dat zullen doen. Ik weet dat Gilbert (Naessens, red.) nog mensen zoekt en voor die man doe ik echt alles.”

Arjan Plantinga

Uitslagen + programma reguliere competitie 2006

www

Uitslagen + eindstand reguliere competitie 2005

Uitslagen + stand eindronde 2005
   
 
terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren