06/09 - Xenia Luxem:
“Toch kan ik nog heel wat bereiken”

Xenia Luxem

(Het Nieuwsblad) - 24-jarige Merksemse afstandsloopster Xenia Luxem combineert sport en studies In de jeugdreeksen behoorde Xenia Luxem tot de absolute Belgische top. Toen ze op 18-jarige leeftijd aan studies burgerlijk ingenieur begon, volgde een terugval. Toch blijft Luxem, intussen 24, een van onze betere afstandsloopsters.

Xenia Luxem concentreet zich op het veldlopen en de piste. Enkele weken geleden dook ze echter op in Edegem, waar ze deelnam aan de sterk bezette Jaarmarktloop.

,,Edegem was een leuke afsluiter van een zomerseizoen waarin ik vooral op de piste liep, vertelt Luxem. ,,Ik vind het langere loopwerk nog steeds het fijnste. In Edegem kon ik bovendien aan mijn snelheid werken. Ik ging naar Edegem zonder enige verwachting, maar alles viel goed mee. Natuurlijk was het tof om nog eens op het hoogste schavotje te staan'', klinkt het enthousiast.

Xenia Luxem is kersvers burgerlijk ingenieur in de mijnbouw en geotechniek. Eind oktober weet ze of ze nog een tijdje kan doctoreren.

,,Ik moet mijn project nog verdedigen voor een selectiejury. Mijn doctoraatsonderwerp gaat over het stockeren van gebaggerd materiaal, iets wat binnenkort kan zorgen voor ecotoxicologische problemen en milieuverontreiniging'', legt Xenia Luxem uit.

De studies combineren met sport is niet eenvoudig. Of toch?

,,Ik ben ervan overtuigd dat ik, mits een goede planning en veel inzet, heel wat kan bereiken, meent Luxem. ,,Ik heb het de voorbije jaren enorm zwaar gehad. Vaak moest ik te veel energie in mijn boeken steken, zodat er van kwaliteitstraining weinig in huis kwam.

,,Ik hoop dat ik daar deze winter verandering in kan brengen, al zal dat niet simpel zijn. Innerlijke rust inlassen is voor mij even moeilijk als een intervaltraining op de piste. Gelukkig zijn er veel mensen in mijn omgeving die me erop wijzen dat ik weer te veel doe.''

Intusssen begn Xenia Luxem met de voorbereiding van het veldloopseizoen.

,,Ik train samen met de andere fondlopers van Olse Merksem. De afgelopen jaren zat ik in de universitaire ploeg van Wim Wouters. Normaal loop ik de hele CrossCup mee. Vorig jaar eindigde ik zevende. Dit jaar wil ik het op zijn minst even goed doen.''

terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren