28/08 - Antwerp Atletiek Gala:
Beste jaarprestatie voor Tom Goyvaerts

Een beste jaarprestatie van speerwerper Tom Goyvaerts (73m09), een nerveuze starter bij de sprintnummers en een gebroken stok van polsstokhoogspringer Kevin Rans waren na afloop van het Antwerp Atletiek Gala het onderwerp van gesprek.

Jamie Nieto gaat over 2m21

Ook de bittere woorden van de afscheidnemende sprinter Erik Wymeersch direct na zijn laatste spurt, in een gesprek met de stadionspeaker waren opmerkelijk.

Wymeersch zei nu hij stopt niets meer met de Belgische atletiek/atleten te maken willen hebben, en wanneer hij eventueel als coach verder zou gaan alleen nog buitenlandse atleten onder zijn hoede te willen hebben.

Dat had alles te maken met de 12 dagen die hij onlangs wegens vermeend dopinggebruik in de bak zat en met de dopingcontrolemethodes die een atleet zich tegenwoordig moet laten welgevallen.

Wymeersch werd overigens derde (10''62) in zijn wedstrijd, na de Jamaicaan Carter Nesta (10''50) en Kristof Beyens (10''55).

De nerveuze starter had dan al de Belgisch kampioen Anthony Ferro vanwege een tweede valse start uit de wedstrijd genomen.

Bar
Het hoogspringen bij de mannen beloofde een mooie wedstrijd te worden met twee mannen die dit jaar al een flinke hap boven de twee meter sprongen, en hoewel zowel de Canadees Mark Dillon als de Amerikaan Jamie Nieto over 2m21 gingen waren ze niet in staat om er een lang duel van te maken.

De laatste meters van Erik Wymeersch (r), die derde wordt achter Carter Nesta en Kristof Beyens

Nieto begon pas op 2m16 en won zo vanwege minder missers dan zijn Canadese tegenstrever.

“I don't like this bar,” klaagde Nieto tijdens de wedstrijd enkele keren hardop, daarmee doelend op de lat die er volgens hem bij de minste toucher afdonderde.

Ontevredenheid over het materiaal wellicht ook bij het polsstokspringen, waar Kevin Rans tijdens het opwarmen zijn beste stok in tweeën brak en vervolgens met zijn reservestok faalde op de aanvangshoogte van 5m30.

Wel een topprestatie was er voor speerwerper Tom Goyvaerts die voor de tweede keer dit jaar meer dan 70 meter wierp (73m09, zesde Belgische prestatie ooit) en daarmee voor het eerst echt de vruchten plukte van zijn intensieve samenwerking met toptrainer Patrick Bosschaert.

Goyvaerts dankte zijn beste Belgische jaarprestatie deels ook aan de nieuwe benadering van de wedstrijd.

Tom Goyvaerts ziet de speer ver vliegen, heel ver

Tussen de worpen door namelijk geen vrolijk babbelende Goyvaerts meer, maar pure concentratie met de walkman op het hoofd, afgesloten voor de dingen om hem heen.

“Dat is een dingetje van mijn coach. Hij zei me dat ik me tijdens de match wat meer zou moeten afzonderen. En het heeft wel gewerkt. Rustig focussen, mezelf opladen met de juiste muziek. Het zijn van die kleine dingetjes die je echt verder helpen.”

Goyvaerts zei met een goed gevoel aan de match begonnen te zijn, maar dat was niet direct aan de afstanden af te lezen want hij bleef bij zijn eerste vijf pogingen onder de 70 meter.

“Technisch was het niet allemaal even perfect, maar in mijn hoofd voelde het wel goed wat ik deed. Ik was wat nerveus, maar kon de spanning goed omzetten. Bij de laatste poging probeerde ik het publiek mee te krijgen en dat lukte heel goed omdat ook de stadionspeaker toen doorhad dat er ook mensen aan het speerwerpen waren. De toeschouwers schaarden zich erachter en het werd mijn beste worp ooit.”

Een tevreden Tom Goyvaerts dus, die dit seizoen nog twee wedstrijden gooit, waaronder half september het BK.

Daarna volgt een schouderoperatie.

“Er is een scheurtje in het kraakbeen in mijn schouder vastgesteld. Tijdens de wedstrijden heb ik daar helemaal geen last van, maar bij bepaalde trainingen voel ik het wel. De artsen hebben me gezegd dat wanneer ik aan topsport wil blijven doen een operatie noodzakelijk is. Mijn doel op lange termijn is meedoen aan de Olympische Spelen van 2012 en dat wordt waarschijnlijk onhaalbaar wanneer ik mij nu niet laat opereren.”

Na de operatie volgt een revalidatieperiode van vier maanden, waarna Goyvaerts hopelijk blessurevrij kan verder werken aan zijn progressie.

Hoe ver dat uiteindelijk reikt is onduidelijk.

Dit jaar hoopt hij wellicht nog aan de 75 meter te geraken, verder is onrealistisch.

“Maar waar het uiteindelijk toe leidt kan ik moeilijk zeggen. Het Belgisch record (Johan Kloeck, 83m65, red.) is nog verschrikkelijk ver weg en nog verder gooien is voor een Belgische amateur-atleet onmogelijk. Uiteraard heb ik ook naar het EK gekeken en de afstanden die daar bereikt worden, worden gegooid door jongens die al vanaf hun 12e zeer professioneel werken en nu profs zijn. Wij zijn amateurs, maar dat wil niet zeggen dat je niet zo professioneel mogelijk kunt trainen.”

Arjan Plantinga

Gala-website
OLSE website

terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren