regio   

sport   

cultuur   

handelaren   

computer   

horeca   

gezondheid   

jr & sr   

onderwijs   

nieuws

contact   

 
 

Regio - Parken - Bouckenborghpark

Het domein Bouckenborgh is een geklasseerd monument, in het hartje van Merksem aan de langste winkelstraat van België, de Bredabaan. Het is een ideale plek voor een korte wandeling, even weg van de drukte van de stad.

De leeftijd van het domein is onzeker. Sommige bronnen vermelden 1532 als de oudste vermelding, maar zeker is dat Robrecht van Eeckeren er in 1628 ging wonen. Dan staat er nog geen 'kasteel' op het domein, want dat kwam er pas veel later.

In 1756 laat Franz Jozef Van Praet het Sterrenbosch aanleggen, evenals de monumentale Beukendreef en de omringende grachten. In 1775 worden de twee remises (stallingen) gebouwd die thans een onderkomen bieden aan de vzw Bouckenborgh, Knoei & Klad en de VLD. Het huidige neoclassicistische landhuis ('kasteel') werd in 1810 gebouwd op de plaats van een vroeger gebouw. In dat jaar werd ook de grote vijver aangelegd.

Jozef Antoon Van Praet overleed in het oude kasteel op 19 augustus 1808. Het domein bleef in de familie Van Praet tot 1902. Toen werd het domein verkocht aan verschillende kopers en kwam het huis in het bezit van scheepsbouwer Frans Emiel Beuckeleers (Boom - 1854, Merksem - 1945).

Wat de mensen indertijd Bouckenborgh noemden kreeg dan in de volksmond de naam 'Hofke van Beuckeleers'. Het grootse deel van de bomen in het Sterrenbosch werden door Beuckeleers geveld.

Het kasteel werd geruime tijd verhuurd aan het COD (het huidige OCMW). Die vormde het om tot een bejaardenhuis en braken het originele interieur af (!). De kleinkinderen van Beuckeleers verkochten het sterk verwaarloosde herenhis in 1971 aan de gemeente Merksem.

Het landhuis werd nog geruime tijd gebruikt als school voor buitengewoon onderwijs, tot het in 1976 werd geklaseerd als monumentaal landschap. De remises werden na restauratie in gebruik genomen door sociaal-culturele verenigingen.

De gemeente Merksem had in die tijd onvoldoende financiële middelen om het huis te laten herstellen: men beperkte zich tot de bijgebouwen. Ook de stad Antwerpen had na de fusie in 1983 te weinig middelen over om het huis te renoveren. Het duurde daardoor tot 1993 voor het kapitale pand zou worden gerestaureerd.

Dat kostte uiteindelijk 50 miljoen oude franken.

Momenteel wordt het huis gebruikt door het Cultureel Centrum Merksem.

Het park kan ingedeeld worden in een gebied dat 2,8 ha groot is en 'De Ster' wordt genoemd, een verwilderde boomgaard, en het 'kasteel' een Neoclassicistisch landhuis. 'De Ster' is een deel van het bos dat in 1758 werd aangelegd in de vorm van een ster.

   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren