16/05 - Bus De Lijn in brand op de Bredabaan

- De Lijn houdt nieuw type New-AG300 buiten dienst na tweede voorval in één week


Voor de tweede keer binnen een week brak er gisteren brand uit in één van de twintig gloednieuwe gelede bussen die De Lijn enkele weken terug in gebruik nam.

Het voledig uitgebrande airco-systeem van bus 61

De Lijn heeft daarom besloten het nieuwe type bus New-AG300 niet meer te laten uitrijden totdat duidelijk is wat de oorzaak is van de brandjes, zo vertelde ons vandaag Hella Rogiers van De Lijn.

Zaterdagmorgen was er ook een brandje in een ander type bus in Hoevenen, maar dat ontstond in de motor en heeft niets met dit probleem te maken.

De bus, Lijn 61 was gisteren rond 18u00 goed gevuld onderweg van Antwerpen naar Schoten.

“Ik ben samen met mijn vriendin opgestapt aan de Rooseveltplaats,” vertelt ons de 21-jarige meneer Collet.

“Ter hoogte van de Groenendaallaan vlak over de brug van IJzerlaan, begon er vlak boven mijn hoofd iets raar te ruiken. Ik zag ook dat er rook uit de verluchting kwam, vermoedelijk van de airco-installatie die daar geplaatst is.”

“De bus is dan ter hoogte van Bart Smit gestopt,” vertelt een andere passagier, meneer De Beuckeleer, 59 jaar uit Schoten.

Het zitje van de heer Collet

“De vrouwelijke buschauffeur bleef ten allen tijde zeer kalm en besloot vanwege het drukke verkeer om de bus iets verder, ter hoogte van de eerste lichten aan de Deurnsebaan, aan de kant te zetten.”


“Ze heeft dan iedereen gevraagd om de bus te verlaten. Alle zitjes waren in gebruik, dus de bus was redelijk vol, maar er was geen paniek bij de passagiers en iedereen heeft kalm de bus verlaten.”

Meneer Collet: “Toen de bus gestopt was aan de lichten ben ik samen met een andere persoon naar voor gelopen en hebben we elk een brandblusser genomen. Mijn brandblusser werkte perfect maar de brandblusser van die andere persoon bleek niet te functioneren. Op dat moment heeft er volgens mij iemand een brandblusser gegeven vanuit de Expo, maar daar ben ik niet zeker van.”

“De vrouwelijke buschauffeur bleef de hele tijd zeer kalm en zorgde er voor dat alle mensen veilig uit de bus geraakten. Het controle paneel achter haar zetel heeft volgens mij niet gewerkt want van de vier knoppen daarop was er geen één die reageerde bij het indrukken. De buschauffeur was wel wat bevangen door de rook omdat de rook naar de voorkant van de bus trok,” aldus de heer Collet.

De Bredabaan was gedurende een klein half uur gesperd in de richting Brasschaat

Nadat er vorige week woensdag op de zelfde plek - de airco - in een bus van hetzelfde type brand uitbrak op de Noorderlaan lijkt er dus een probleem te zijn met de nieuwe bussen.

“Dat lijkt me duidelijk,” stelt Hella Rogiers van De Lijn.

“Vorige week gebeurde er krak hetzelfde. De bussen van het nieuwe type rijden in ieder geval vandaag niet uit. We zullen ze aan de kant houden totdat duidelijk is wat de oorzaak is. We weten alleen dat de brand is ontstaan in de elektronica die zich in dit type bus in het dak bevindt. Het is aan de producent (Van Hool uit Lier, Sjefke) om het zo snel mogelijk op te lossen.”

Dit probleem brengt voor De Lijn geen extra kosten mee omdat het nog binnen de waarborgtermijn gebeurt.

De brand in de bus zorgde kortstondig voor een geblokkeerde Bredabaan in de richting Brasschaat, maar nadat de brandweer de brand had geblust kon het autoverkeer er weer langs.

CP/AP

terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren