15/01 - Nog geeneffect in Merksem
“Nieuwe Belgen stoppen vooruitgang VB”

(GvA) - Zonder de stemmen van de nieuwe Belgen, was Antwerpen na de verkiezingen van 8 oktober zwarter dan ooit gekleurd.

Dat concludeert socioloog Jan Hertogen op basis van een analyse van de verkiezingsuitslag.

In de districten waar de nieuwe Belgen fors aangroeiden, zoals Antwerpen en Borgerhout, tekende het Vlaams Belang verliezen op.

Antwerpen
In het district Antwerpen gaat de aangroei van nieuwe Belgen met 6,9 pct van de bevolking gepaard met een achteruitgang van het Vlaams Belang met 1,2 pct.

Borgerhout
Voor het district Borgerhout is dit het sterkst: een aangroei van nieuwe Belgen met 7,5 pct nieuwe Belgen gaat samen met een achteruitgang van het VB met 4,6 pct.

Voor Borgerhout is tevens opvallend dat zij, in vergelijking met 2000, als enige district een teruggang van het VB laat zien bij de oude Belgen, de autochtonen.

Andere districten
In andere districten, zoals Deurne, Hoboken en Merksem, is het gewicht van nieuwe Belgen nog te zwak om echt op de verkiezingsuitslag te wegen.

Dat verklaart waarom het VB hier historische scores tot boven de 40 pct liet noteren, meent de socioloog.

Conclusie van Hertogen: wanneer bij hypothese de uitslag van het VB berekend wordt in de veronderstelling dat vreemdelingen en nieuwe Belgen niet zouden kunnen stemmen en zij niet op het VB zouden stemmen, dan is er in 2006 in alle districten, behalve in Borgerhout, een groei van het VB bij de oude Belgen tussen 4 en 9 pct.

terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren