08/01 - Media Marktbaas Christiaens:“De kritiek is niet rationeel, wij blazen commerciële centra nieuw leven in”
Zelfstandige winkeliers bibberen voor komst Media Markt

(De Morgen) - Vorig jaar was het Roeselare, nu is het de Bredabaan op de grens van Merksem en Schoten. Overal waar de Duitse elektroketen Media Markt een nieuwe vestiging plant, schreeuwen de lokale handelaars moord en brand.

Media Markt walst de lokale elektrozaken plat, zeggen de betrokken afdelingen van ondernemersorganisatie Unizo.

Maar volgens topman Jean-Marie Christiaens van Media Markt België is de komst van de elektrogigant net een zegen voor de lokale zelfstandigen in de buurt.

Het is met Media Markt zoals met de Zweedse meubelketen Ikea.

Elke nieuwe winkel roept weerstand op bij lokale handelaars en politici.

Deze keer is het hommeles in Schoten.

Unizo Antwerpen is niet opgezet met de plannen van elektrogigant Media Markt om aan de Bredabaan een nieuwe vestiging van de keten te openen.

De ondernemersorganisatie vreest voor een verkeersinfarct aan de nu al verzadigde Bredabaan.

Bovendien zijn er in de omgeving al vier elektrozaken aanwezig en zal Media Markt de plaatselijke markt verstoren, stelt de organisatie.

Media Markt kreeg net dezelfde kritiek - verkeersinfarct en marktontwrichting - te verwerken in de aanloop naar de nieuwe winkel in Roeselare, die sinds de start in oktober meteen op volle toeren draait.

En vooraleer de elektroreus in Herstal bij Luik kon openen, wrong Unizo's Franstalige tegenhanger UCM tegen.

Christiaens stoort zich enorm aan de beeldvorming omtrent zijn bedrijf.

"De kritiek is telkens zeer emotioneel, maar niet rationeel", zegt hij.

"Er is geen enkel verband tussen de komst van Media Markt en sluitingen van lokale winkels. Integendeel, Media Markt is een zegen voor de plaatselijke economie. Neem onze winkels in Hasselt (Twee Torens) en Antwerpen (Keyserlei). Wij hebben die commerciële centra nieuw leven ingeblazen. Dankzij onze komst trekt Hasselt 100.000 bijkomende bezoekers per maand. De leegstand op de Keyserlei is sinds onze komst met 80 procent gedaald."

Volgens Christiaens zal ook een eventuele komst van Media Markt naar Schoten een zeer positieve invloed hebben op de lokale handel in het algemeen.

Geert Gobeyn van de gelijknamige familiale elektrozaak in Oostakker kan zich goed inleven in de bekommernissen van zijn collega's in Schoten en Roeselare.

Media Markt landde in oktober 2005 in Oostakker-Gent, op nog geen halve kilometer van Gobeyns winkel.

"Ik had die angst ook", zegt Gobeyn.

"Maar als je je klanten soigneert, is er geen probleem. Wij ondervinden geen enkele hinder van Media Markt. Sinds hun komst in Oostakker is onze omzet zelfs gestegen. Onze prijzen zijn trouwens even laag of lager dan die van hen."

Gobeyns winkel is gespecialiseerd in witgoed.

Als hij gespecialiseerd was in Media Markts corebusiness - klank en beeld - dan had hij het wel harder te verduren, vermoedt hij.

Media Markt ontkent niet dat sommige elektrozaken het lastig kunnen krijgen door zijn komst.

"Maar dat is gewoon een kwestie van ondernemerschap. Wie zich aanpast aan de markt, redt zich heus wel. Uit marktonderzoek blijkt trouwens dat de zelfstandige elektrozaken een periode van groei kennen", zegt Christiaens.

De strijd is nog lang niet gestreden.

Naast Unizo is ook de gemeente Brasschaat niet te vinden voor de plannen van Media Markt.

De gemeente vreest onbereikbaar te worden als Media Markt haar plannen uitvoert en heeft een bezwaarschrift ingediend tegen hun komst aan de Bredabaan.

Of de vestiging nog dit jaar de deuren zal openen, is onzeker.

In 2007 staat wel de opening van een Media Markt aan de Boomsesteenweg in Wilrijk op het programma.

Emmanuel Vanbrussel

terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren