17/01 - Wendy Denil is eerste vrouw die matrozenopleiding volgt
“Ik zit graag in de machinekamer”

Als alles goed gaat, haalt Wendy Denil nog voor deze zomer haar diploma van matroos. Ze zal dan de eerste vrouw zijn die met succes die opleiding beëindigt op het binnenschip Merdok. Het schip heeft een vaste ligplaats in het Grootdok in Merksem. Samen met tien andere cursisten volgt Wendy gedurende een jaar dit WEP (werkervaringsproject). “75 procent van onze cursisten vindt na afloop meteen werk”, zegt Bruno Schiltz, die het project opvolgt.

Het opleidingsschip Merdok langs de kade aan de Oostkaai

De 34-jarige Wendy Denil is geboren in Dendermonde, maar woont al een paar jaar in Antwerpen. “Afgelopen zomer kwam ik via vrienden in contact met een Vlaamse binnenschipper, die vooral op de Main in Duitsland vaart. Ik ben drie maanden aan boord gebleven en toen wist ik: 'Dit is wat ik wil'. Terug in Antwerpen hoorde ik over de opleiding 'matroos'. Ik heb me meteen ingeschreven.”

“Momenteel zijn er tien kandidaten die deze opleiding volgen, maar er is plaats voor dertien mensen”, legt Bruno Schilz, manager bij Levanto uit. De Buurtontwikkelingsmaatschappij, de Bouwerij, Werkatelier Binnenstad en Vitamine W zijn gefuseerd tot Levanto. “Wie hier terechtkomt, is al minstens twee jaar werkzoekend of ontvangt al minstens een jaar een leefloon. Voor deze mensen biedt een werkervaringsproject (WEP) zoals dit meestal een uitweg.”

“Ik heb gewerkt in een slagerij, in de verzorgingssector en ben ook bezig geweest met podiumbouw. Ik heb nog gewerkt op de grote festivals als Werchter en Pukkelpop en heb zelfs een tijdje getoerd met Helmut Lotti. Geen van die jobs beviel me echt”, vertelt Wendy. “Ik was vroeger geen superstudente, maar nu ben ik supergemotiveerd om dit diploma te halen.”

Machinekamer
“Ik ben hier niet totaal onvoorbereid terechtgekomen”, zegt Wendy. “Ik had al drie maanden gewerkt op dat schip in Duitsland. Ik hang graag rond in de machinekamer. We krijgen hier theorielessen en gelukkig ook veel praktijk. Geregeld gaan we varen met dit schip en dan leer je natuurlijk elke keer veel bij.”

“Voorkennis is geen vereiste”, pikt jobcoach Davy Baele in. “Je moet natuurlijk wel gemotiveerd zijn. De cursisten moeten hier elke morgen zijn en maken een volledige werkdag mee. Vakantie hebben ze niet.”

Minimumloon
“Deze mensen krijgen een arbeidscontract van een jaar en ontvangen het wettelijk minimumloon”, gaat Schiltz verder. “Dat is ongeveer 1.300 euro bruto per maand.”

“Als alles volgens plan verloopt, haal ik nog voor de zomer mijn diploma van matroos. In september wil ik dan mijn 'Rijnpatent' en ga ik terug naar Duitsland”, besluit Wendy. “Op het schip waarmee ik vorige zomer voer, kan ik aan de slag. De kapitein vaart vaak naar Linz en naar Bratislava. Buiten mijn vader is er niets dat me aan Antwerpen bindt en hem mag ik gelukkig mee aan boord nemen.”

Filip Marsboom

terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren