03/01 - St. Bartholomeusstraat:
Gezin in krotwoning wordt vrijdag op straat gezet

Ruim een half jaar geleden vertelden we u op deze pagina's over het lot van het gezin Segers-Doorsselaer.

De woning die ze huren is een krot en inmiddels onbewoonbaar verklaard, maar omdat de mallemolen van het OCMW traag draait worden ze vrijdag op last van de Merksemse vrederechter met hun vier kinderen op straat gegooid.

Ook in het trappenhuis valt het bezetsel inmiddels van de muur

Kou
De woning van Natasscha Van Doorsselaer, Jean-Pierre Segers en hun vier kleine kinderen - de jongste is nu 3½ maand oud - in de St. Bartholomeusstraat werd op 5 mei 2006 onbewoonbaar verklaard.

Wij trokken in mei na een e-mail van Natasscha samen met de Merksemse districtsschepen Frank Baeyens naar de woning van het gezin en waren verbijsterd over de woonomstandigheden.

Het dak en de wanden waren zo lek als een mandje waardoor het pleister van de muren viel en de schimmel zijn gang kon gaan.

De verwarmingsketel was lek en de elektriciteit zo amateuristisch aangelegd dat de open leidingen een groot gevaar vormden.

Frank Baeyens nam direct na het bezoek contact op met de aangewezen instanties en zette een en ander in gang zodat het gezin in aanmerking zou komen voor een sociale woning.

Met succes, zo dachten zowel Baeyens als het gezin Segers-Van Doorsselaer.

Het OCMW wees hen een woning toe in Merksem die men in augustus zou kunnen betrekken.

Ondertussen was de huisbaas begonnen met de uitzetting van het gezin omdat de woning nu eenmaal onbewoonbaar was verklaard.

Van het OCMW vernam men echter dat de nieuwe woning pas in september vrij zou komen, waarop Natasscha en Jean-Pierre voor de vrederechter gedaagd werden in verband met hun uitzetting.

Die verleende hen uitstel tot oktober, want dan zou de sociale woning beschikbaar zijn.

Oktober werd november en bij een tweede verschijning voor de vrederechter was het al december geworden.

Tijdens de tweede zitting werd hen uitstel tot 31 december verleend, want half december zou de sociale woning opgeleverd worden, zo had het OCMW hen verzekerd.

Vandaag, 3 januari hebben ze de sleutel echter nog steeds niet en dus is het nu bang wachten tot de deurwaarder vrijdag voor de deur zal staan om het gezin van zes op straat te zetten.

Natasscha en Jean-Pierre zijn ten einde raad.

“De slaapkamer is inmiddels in zo slechte staat dat we nu maar in de woonkamer slapen, de badkamer loopt telkens onder water en in het trappenhuis valt het bezetsel naar beneden. Op de koop toe zijn de radiotoren in de woonkamer kapot, waardoor we nu hartje winter in de kou zitten. Het OCMW heeft ons verwezen naar het centrum voor daklozen. Maar daar sturen ze ons weg omdat we feitelijk niet dakloos zijn. Over de woning hebben we niets meer gehoord en nu liggen drie van mijn vier kinderen in het ziekenhuis met een longaandoening vanwege de kou en al de schimmel op de muren,” legt Natasscha uit.

Ook Jean-Pierre en Natasscha zelf zijn ziek vanwege de stress en de ongezonde woonomgeving.

“Ik heb alle instanties aangesproken, tot in Brussel toe. Ze beloven allemaal veel maar tot nu toe is er niets gebeurd. Er is ons een woonst beloofd van de Ideale Woning, maar de oplevering van die woning is dus al aan het opschuiven van vorig jaar augustus. Het OCMW bood aan om naar een opvangcentrum te gaan waar we gescheiden zouden worden. Dat is geen serieuze optie, we hebben juist de steun van elkaar nodig. Vandaag hebben we van het OCMW gehoord gehoord dat het pas half februari wordt, maar vrijdag worden we wel uit ons huis gezet.”

Arjan Plantinga

terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren