05/02 - Zwoel februariweer beïnvloedt vogeltelling
Mezen en roodborstjes eten hun bordje niet leeg

(Het Nieuwsblad) - De tuin van Dirk Van Camp en Ilse De Schutter is een echt vogelparadijs.

“Normaal wemelt het hier van de staartmezen, roodborstjes en vinken, maar vandaag is gewoon te warm.”

Door het warme weer vinden de meeste vogels genoeg voedsel in het bos en komen ze dus minder naar de stadstuinen

De thermometer geeft 15 graden aan.

Kijk die muggen en vliegjes wemelen tegen het zonlicht.

“Dat is ongewoon voor deze tijd van het jaar”, zegt amateur-ornitholoog Dirk Van Camp.

“Heel wat vogels verkiezen nog altijd insecten boven zaden en blijven in deze omstandigheden dan ook liever in het bos. Ze hoeven niet naar de huizen te komen om hun buikje vol te eten en reserves aan te leggen tegen de koude.”

Dirk tuurt met zijn verrekijker de hele zaterdagmiddag naar de voederplank in zijn tuin en scant ook de omstaande bomen af, maar verder dan één pimpelmeesje, één roodborstje, één winterkoninkje en enkele Turkse tortels geraakt hij niet.

Dirk en Ilse hebben nochtans een heerlijke maaltijd bereid om de vogels te plezieren en er zoveel mogelijk te lokken.

Pindataart
“Gisteren heb ik nog een vers gemaakte pindataart gekregen van Natuurpunt, dat de vogeltelling organiseert”, verkruimelt Ilse de laatste stukken op de voederplank.

“De vogels zijn verzot op die in vet gestolde noten, zonnebloempitten en rozenbottels. We hebben ook vetbollen hangen. Onze tuin bevat ook natuurlijke voedselbronnen voor de vogels: hulst, lijsterbes en vlier. Afgevallen bladeren laten we gewoon liggen. Merels en roodborstjes houden van de insecten die er onder kruipen. Ons tuintje oogt misschien wat slordig maar voor de vogels is dat net een pluspunt.”

Vorig jaar was het bitterkoud tijdens de vogeltelling en was het Natuurpunt-formulier amper groot genoeg om alle waarnemingen te noteren.

“Ik heb toen zelfs kepen en een koperwiek gespot in ons tuintje”, zegt Dirk.

“Dat is een lijsterachtige die op de bessen van onze hulststruik afkomt. Die en andere noordse soorten zijn nu vast in Scandinavië gebleven.”

“Ik heb al enkele keren een reis gemaakt die helemaal in het teken stond van vogels. Een vlucht wespendieven in Spanje maakte de meeste indruk op me. Plots vlogen een tiental van die roofvogels over. Maar als ik hier thuis sta af te wassen met zicht op de tuin en ik zie een boomkruiper tegen een stam naar boven sluipen, maakt me dat even gelukkig hoor. Wat soms een vervelend klusje kan zijn, wordt voor mij zo puur kijkplezier.”

“Alleen jammer dat mijn nestkastje, op maat gemaakt voor een roodborst, voorlopig nog onbewoond is gebleven. Misschien lukt het dit jaar wel.”

Kijk op www.natuurpunt.be voor resultaten vogeltelling.

Jan Auman

terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren