07/02
Van Duppen wil meetpunt fijn stof in Deurne-Noord

(GvA) - Dirk Van Duppen, districtsraadslid (PVDA+) in Deurne, wil dat de Vlaamse Milieumaatschappij ook in Deurne-Noord een meetpunt installeert dat de blootstelling aan fijn stof meet.

"Een recente Amerikaanse studie toont het verband aan tussen blootstelling aan fijn stof en het risico op hart- en vaatziekten", zegt dokter Van Duppen.

Deurne
Het wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine publiceert deze week de resultaten van de Amerikaanse studie Women's Health Initiative Study, waarbij 66.000 vrouwen gedurende 6 jaar werden opgevolgd en er een verband werd gezocht tussen de graad van blootstelling aan fijn stof en het risico op hart- en vaatziekten.

"De cijfers zijn duidelijk", zegt Van Duppen.

"Bij blootstelling aan luchtvervuiling door fijn stof stijgt het risico op hart- en vaatziekten met 24%. In binnenstedelijk gebied kan de sterftekans zelfs met 75% verhogen, wat overeenkomt met de sterftekans veroorzaakt door roken. In Antwerpen wordt al op acht punten fijn stof gemeten. De waarden in Luchtbal, Borgerhout en Hoboken liggen ver boven de Europese norm. Een bijkomend meetpunt in Deurne-Noord, waar bijna al het vrachtverkeer van en naar het Antwerps havengebied passeert, is dringend en noodzakelijk. Het kruispunt, vlak aan het Sportpaleis, grenst aan woonwijken."

Karin Van Heusden

terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren