05/02 - Fatma Akbas combineert gemeenteraad met baan bij General Motors
"Het dashboard is mijn ding"

(GvA) - Als het aan nationaal sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte ligt, zitten er straks meer arbeiders in de socialistische zitjes van de Kamer.

Met Fatma Akbas (42) heeft de Antwerpse sp.a al zo iemand in de gemeenteraad zitten.

"Ik ben er geen voorstander van om een gemeenteraad of een parlement vol arbeiders te stoppen. Maar ik weet natuurlijk wel wat er leeft op zo'n werkvloer en dat is soms meer waard dan een studie of een enquête."

En ja, Fatma Akbas vindt het voorstel van haar voorzitter een goed idee.

"Al is alleen arbeider zijn niet voldoende. Wie denkt dat daarmee de kous af is vergist zich."

Fatma Akbas werkt sinds tien jaar bij General Motors in Antwerpen.

"Sinds twee jaar bevestig ik het dashboard in de auto's. Per shift passeren er gemiddeld zo'n vierhonderd van die dingen door mijn handen. Dus wie met een Opel rijdt, weet vrijwel zeker dat ik het stuur er heb ingezet."

Dat haar beroep sinds zondag onderwerp van gesprek is bij de sp.a overvalt Fatma Akbas een beetje.

"Ik ben zes jaar geleden in de politiek gestapt op vraag van een Merksemse partijgenoot en werd ook meteen verkozen in de districtsraad. Dat ik arbeider ben, zag ik toen niet als een extra troef."

Bij General Motors werd haar politieke activiteit zelfs niet door iedereen op applaus onthaald.

"De meeste van mijn collega's zijn niet echt bezig met politiek en sommigen vreesden dat ik het als een alibi zou gebruiken om minder te moeten werken. Maar nu blijkt dat dit niet het geval is, vallen de reacties wel mee. En ik kan wel tegen een stootje als het nodig is."

Onderwijs en diversiteit zijn de thema's waarmee de socialiste zich wil bezighouden.

"Vooral onderwijs en dus ook opvoeding is enorm belangrijk. Ik stoor mij enorm aan het doorsturen van leerlingen naar het beroepsonderwijs, terwijl daar vaak geen reden toe is. Dat probleem aanpakken is mijn prioriteit."

Maar ook als arbeidersvrouw ziet Fatma Akbas een rol voor haarzelf weggelgegd.

"Ik ben er geen voorstander van om een gemeenteraad of een parlement vol arbeiders te stoppen. Er moeten ook mensen met een andere achtergrond en een hogere opleiding inzitten. Maar ik weet natuurlijk wel wat er leeft op zo'n werkvloer en dat is soms meer waard dan een studie of een enquête. Als ik ervoor kan zorgen dat politici wat vaker rekening houden met onze noden, ben ik al tevreden."

Zelf heeft Akbas geen ambities om bij de Kamerverkiezingen op te komen.

"Nu in ieder geval niet en als het ooit zou gebeuren, wil ik eerst grondig voorbereid zijn. Want alleen met je achtergrond als arbeider in de Kamer zitten, lijkt met toch net iets te licht. Ik hoop trouwens dat de partij bij de lijstvorming niet alleen maar kiest voor vakbondsmensen om de arbeiders te vertgenwoordigen, want die horen in de vakbond thuis en niet in een parlement."

Een doelvrouw met talent
Fatma Akbas is in meerdere opzichten een opvallend figuur.

Ooit heeft ze zelfs dicht bij een selectie voor de nationale damesvoetbalploeg gestaan.

"Ach, dat is alweer twintig jaar geleden en begon als een grap. Op zeker moment besloten we met een groep vrouwen een wedstrijd in de zaal te spelen en ik stond in het doel. Een succes, want via een omweg kwam ik bij Kontich terecht, dat toen in de hoogste afdeling voetbalde."

En toen kwam de vraag om bij de Rode Duivelinnen in de zaal te spelen.

"Ik was toen net zwanger van mijn eerste kind, waardoor die selectie nooit wat geworden is. Achteraf bekeken heb ik spijt dat het nooit zover gekomen is. Maar daarvoor is het nu te laat."

 

terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren