25/10 - Uitgeweken Nederlanders dragen alleen de lasten van het nieuwe zorgstelsel
Nederbelgen waarschuwen voor exodus uit 'onbetaalbaar België'

(De Morgen) Paniek in Brasschaat en andere Nederlandse 'kolonies' in ons land. Het nieuwe zorgstelsel bij onze noorderburen jaagt de uitgeweken Nederlanders op kosten. De gepensioneerde Nederbelgen trekken aan de alarmbel: 'Als België onbetaalbaar wordt, dreigt de exodus naar het moederland.'

VVD-leider Mark Rutte zakte maandag af naar Antwerpen. Zijn partij heeft traditioneel een grote aanhang onder de circa 110.000 Nederbelgen. Maar de Antwerpse verkiezingsmeeting werd geen triomftocht voor Rutte, verre van. De sterke man van de Nederlandse liberalen stak 's avonds laat met een kater de grens weer over. Hij moest de bonen vreten voor zijn partijgenoot Hans Hoogervorst, minister van Volksgezondheid.

In de villawijken van pakweg Brasschaat en 's Gravenwezel (maar evengoed in de Provence of aan de Spaanse costa's, waar veel uitgeweken Nederlanders resideren) is Hoogervorst sinds januari persona non grata wegens het nieuwe zorgstelsel dat hij op poten zette in Nederland.

Volgens de Nederlanders die in het buitenland wonen, pleegt Hoogervorst een regelrechte aanslag op hun portefeuille. Ze bundelden de krachten en spanden een hele reeks processen aan tegen de Nederlandse staat. Ondertussen hebben de Nederlandse Belgen, Spanjaarden en Fransen al 210.000 euro gespendeerd aan advocaatkosten. Om maar te illustreren dat het hen menens is met hun verzet tegen het nieuwe zorgstelsel.

"Kijk, onder het vroegere systeem was je als uitgeweken Nederlander uitstekend verzekerd", verduidelijkt Robert Maarschalkerweerd, uitgever en hoofdredacteur van het maandelijkse Nederbelgische Magazine. "België, Spanje en Frankrijk hebben bijvoorbeeld wel een netwerkje van Nederlandse huisartsen. Die consultaties werden netjes terugbetaald door onze verzekeraar in Nederland."

"Nu zijn we verplicht om Belgische, Spaanse of Franse dokters onder de arm te nemen. Niet dat die slechter zouden zijn, zeker niet. Maar elke patiënt heeft een vertrouwensrelatie met zijn arts, niemand wil gedwongen van dokter veranderen. Die aanpassing is bijzonder nefast. Mensen met parkinson die na vele jaren plots een ander geneesmiddel kregen, die verandering slecht verteerden en helemaal ontregeld werden. Allemaal kleine dramaatjes."

Maar de financiële gevolgen van het nieuwe zorgstelsel zit de Nederbelgen nog veel hoger. "De Nederlandse staat houdt stevige premies in op de extra uitkeringen die mensen krijgen voor hun oude dag. In Nederland is dat geen probleem, er staan een massa diensten tegenover die bijdrages. Maar de uitgeweken Nederlanders dragen alleen de lasten. Ze tasten diep in de geldbuidel, maar krijgen niets in de plaats."

De doorsnee-Nederbelg heeft niet meteen de reputatie van een armoedzaaier te zijn. Wie een ritje maakt door de Nederlandse enclaves in Brasschaat krijgt niet de indruk dat de inwoners op de rand van het bankroet balanceren. Een duurdere ziekenhuisrekening lijkt er wel af te kunnen.

Maar schijn bedriegt volgens Jan Steenkist, voorzitter van de Verontruste Nederlandse Gepensioneerden in België (VNGB). "Niet alle Nederbelgen zijn rijk, dat is een fabeltje. Er zijn genoeg uitgeweken Nederlanders die het moeten rooien met een AOW-pensioen (wettelijk pensioen in Nederland, JV) van 900 euro. Tel daar nog een klein aanvullend pensioentje bij en je komt nog altijd niet verder dan 1.300, 1.400 euro. Niet straatarm maar ook niet van die aard om plots zomaar honderden of zelfs duizenden euro extra op te hoesten als je ziek valt of zorg nodig hebt op je oude dag."

Juridisch monsteroffensief
Rutte kreeg maandagavond in Antwerpen de ene vraag na de andere over het zorgstelsel naar zijn hoofd geslingerd. De liberale kopman waste zijn handen in onschuld, en hield vol dat hij geen andere keuze heeft dan de uitkomst van het juridische monsteroffensief van de uitgeweken Nederlanders af te wachten. Rutte maakte geen goede beurt, en mag voor de verkiezingen van de Tweede Kamer beginnen te vrezen voor zijn 'Belgische' stemmen.

Maar de verkiezingen zijn momenteel wel de laatste zorg van de kolonie uitgeweken Nederlanders. "Winnen we onze processen niet, dan trekken veel Nederbelgen terug naar hun moederland", waarschuwt Steenkist. "Die terugkeer begint nu al op gang te komen, ook uit andere landen. Maar we geven ons nog lang niet gewonnen. We zullen niet tolereren dat België onbetaalbaar wordt voor ons."

Jeroen Verelst

terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren