03/10 - “Merksem islamiseert”
De slag om Schoten

(Knack) - Wie langs Schoten rijdt, vermoedt niet dat er een slag à la Stalingrad wordt uitgevochten. In de villawijken heerst angst voor migranten uit Antwerpen. Zelfs de trambaan vanuit de Scheldestad is een gevaar. Brasschaat wil de tram niet eens hebben. Veel nieuwe rijken stemmen defensief op het Vlaams Belang.

Schoten is een Vlaamse gemeente zoals vele: iedereen kent iedereen. In 2000 werd verzekeringsmakelaar Harrie Hendrickx (CD&V) burgemeester nadat hij zijn voorganger, burgemeester Tony Sebrechts aan de kant had geschoven. Op de huidige CD&V-lijst staat Kristel Ravijts tweede. Zij is de dochter van schepen Ravijts die destijds de beslissende stem leverde om Hendrickx burgemeester te maken. De schoonzoon van Hendrickx, Maarten De Veuster (N-VA), staat derde. De huidige eerste schepen Peter Pauwels schittert al een jaar door afwezigheid. Hij was misnoegd bij de VLD, liep over naar de N-VA, maar staat niet meer op de lijst.

De VLD is een incrowd. Schepen Els Empereur trekt de lijst; haar partner Gunter De Bock staat vierde. Hendrickx manifesteert zich als dorpsvorst. Zijn verzekeringskantoor heeft het Volkshuis gekocht, want het socialisme in Schoten is zieltogend. Ook projectontwikkelaars delen in zijn gunsten.

Schoten zou een onopvallende Vlaamse kermis zijn, ware het niet dat het Vlaams Blok in 2000 de grootste partij werd met 24,5 procent van de stemmen. In 2004 haalde de partij van Dewinter 34 procent. Het Belang lanceerde daarop een exocetraket: Marie-Rose Morel. Zij verhuisde van Antwerpen naar Schoten en probeert als blanke allochtoon onder de duiven van de burgemeester te schieten.

Hendrickx zette voor de RTBF-camera een vriendelijk gezicht op, want je moet vrouwelijke politici nooit schofferen. Hij zei zelfs te willen samenwerken met Morel, ten koste van de socialisten. De Franstalige journalisten liepen met dit fragment naar CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen. Deze koddige Limburger viel van zijn stoel. Hendrickx wilde het cordon sanitaire breken: The shit hit the fan and the fan was working . Hendrickx droop af met een besmeurd gezicht. Hij zwoer, onder doodsbedreigingen van Jo, trouw aan het cordon.

De campagne in Schoten polariseerde. N-VA-voorzitter Bart De Wever liet onmiddellijk een N-VA-afdeling Schoten oprichten toen hij hoorde van Morels verhuizing. Morel was N-VA-lid, maar stapte over naar het Belang. Ruzies onder Vlaamse nationalisten zijn venijniger dan die tussen Vlamingen en Walen. Marcel Van Cleemput, vader van ex-Vlaams Belangfilosoof Geert, zette de N-VA-afdeling op. Op de VLD-lijst staat Paul Valkeniers tweede. Hij is de broer van Bruno Valkeniers, die onlangs naar het Belang stapte. Paul werpt zich op als 'manager onder de mensen'. Maar Bruno, ex-manager van Katoennatie, steunt Morel tegen broer Paul: leuke familie!

Schoten is aangekomen in de 21e eeuw en beeft. Het aangrenzende Antwerpse district Merksem islamiseert en verarmt na immigratie. De beter gesitueerden emigreerden naar Schoten of Brasschaat. Antwerpen probeert 't Stad op te kalefateren, maar ten koste van districten als Hoboken, Deurne en Merksem, waar het Belang wellicht een meerderheid behaalt. Schotenaren zien het Antwerpse verval en stemmen uit angst. Er wonen 800 Nederbelgen, van wie 200 stemgerechtigd zijn. Sommigen adverteerden zelfs voor Morel.

De Vlaamse partijvoorzitters persisteren in hun strategische fout met het cordon. Het Belang wint steeds, dankzij het cordon dat men in 2000 had moeten breken. Maar het werd een dogma. In Schoten wint Morel, al is een meerderheid té hoog gegrepen. Niettemin moet Hendrickx familie, kennissen en zakenrelaties mobiliseren om in het zadel te blijven. De verzekeringsmakelaar capituleerde voor 'Brussel' om zijn burgemeesterssjerp te verzekeren. Morel wil de sjerp en ineens ook de koninklijke portrettengalerij buitengooien. In Schoten staat meer op het spel dan alleen de bitse strijd tussen the beauty and the beast.

Dirk-Jan Eppin

terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren