22/11 - Een van de vijf schepenen moet een vrouw zijn
Wie wordt vrouwelijke schepen?

De vijf vrouwelijke kandidaten voor een schepenambt (van boven naar beneden): Fatma Akbas, Sonja De Meyer, Greet Van Gool, Sonja Van Gestel en Ria Vervoort

Maandag speculeerden we aan het eind van ons artikel over de kandidaten voor een Merksems schepenambt over de namen waarvan wij dachten dat ze een schepenambt zouden gaan bekleden.

Daarbij maakten we een grote denkfout: één van de vijf collegeleden moet namelijk volgens de wet een vrouw zijn en dus is het lijstje dat wij u gaven (Verstraelen, Baeyens, Van Praet, De Cock, Janssens) al bij voorbaat onmogelijk.

Wanneer we dan echter op zoek gaan naar een vrouwelijke kandidaat voor een schepenambt blijkt die zoektocht minder eenvoudig dan gedacht.

Omdat het vrijwel ondenkbaar is dat Koen De Cock (CD&V) en Kris Janssens (VLD) hun zitje zullen afstaan aan respectievelijk Sonja De Meyer (nu schepen van jeugd en verkeer) en Sonja Van Gestel (2e bij de VLD met 660 stemmen) zal het vrouwelijke collegelid hoogstwaarschijnlijk worden geleverd door het kartel SP.A/Spirit/Groen!.

Als eerste kandidaat wordt dan gedacht aan Fatma Akbas, die met 792 voorkeursstemmen de tweede verkozene op de kartellijst is.

Zij is echter ook middels een groot aantal voorkeursstemmen verkozen in de Antwerpse gemeenteraad en gaf al aan dat zitje te gaan innemen.

Dat sluit meteen een plaats in het Merksemse districtsbestuur uit.

Hetzelfde geldt voor de tweede vrouw op de kartellijst, Greet Van Gool, waardoor we automatisch uitkomen bij Ria Vervoort, de eerste verkozene van Groen! met 533 stemmen.

Daarmee had ze bijvoorbeeld meer voorkeursstemmen dan de huidige sport- en groenschepen Frank Baeyens (418), die vrijwel zeker lijkt van een ambt als schepen.

Gilbert Verstraelen is echter volgens sommigen geen fan van Vervoort, wat haar kansen natuurlijk aanzienlijk doet slinken.

Aan de andere kant bestond binnen het kartel de consensus dat een derde mandaat sowieso naar Groen! zou gaan (vandaar ook onze gok op Van Praet).

“Haha, dat zou je best willen weten, maar ik ga er nu niets over zeggen,” is de reactie van Verstraelen wanneer we hem vragen naar de juistheid van onze redenering.

“Maar het klopt: een van de vijf collegeleden moet een vrouw zijn. Je hoort mij echter niet zeggen wie dat gaat zijn. Ook niet of die door ons kartel geleverd wordt of door een van de andere partijen en ook niet of Fatma Akbas en Greet Van Gool dat zeker niet gaan zijn. Ik wil er niets over kwijt, de onderhandelingen zullen het uitwijzen.”

Arjan Plantinga

terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren