15/06 - Directeur Fietsersbond:
“Cijfers fietsende klanten zijn niet 'schimmig'”

Patrick D'haese, Algemeen Directeur van de Fietsersbond heeft geen begrip voor de opmerkingen van Merksems districtsvoorzitter Kris Janssens (VLD) over het nieuws dat fietsers betere klanten zijn dan automobilisten, zo zei hij ons vandaag.

Patrick D'haese

“In de discussie rond de Bredabaan haalt districtsvoorzitter Janssens kleinerend uit naar de cijfers die bewijzen dat fietsers betere klanten zijn dan automobilisten. Voor alle duidelijkheid: deze cijfers zijn niet schimmig, maar wel afkomstig van gerenommeerde universiteiten als de Universiteit Amsterdam,” aldus D'haese.

De opmerkingen van Janssens waar D'haese het over heeft waren een reactie op cijfers die Vlaams minister van mobiliteit Kathleen Van Brempt bij de start van de Week van de Zwakke Gebruiker bekendmaakte.

Die cijfers toonden aan dat autoluwe winkelstraten een toename zien van het aantal klanten dat met de fiets komt winkelen en dat die klanten twee keer meer uitgeven dan klanten die met de auto komen.

Per bezoek spendeerden de fietsers weliswaar minder, maar ze komen wel vaker naar een autoluwe winkelstraat waardoor hun uitgaven per saldo groter zijn.

“(De handelaars op de Bredabaan) zijn niet gediend met schimmige cijfers en statistiekjes die ons proberen wijs te maken dat fietsers drie keer meer winkelen en de helft meer uitgeven: de fiets doet de koopkracht dus spectaculair stijgen, voorwaar een originele invalshoek en dé oplossing als de economie nog eens sputtert!” zei Janssens over die vaststelling.

D'haese: “Maar de cijfers uit de Stad Gent - mét VLD in het bestuur - bewijzen nog meer dat een autoluw gebied een zegen is voor de plaatselijke middenstand: nergens in België is de winkelleegstand zo klein als in het autovrije gebied van Gent.”

De Merksemnaar lijkt het er wel mee eens te zijn dat de Bredabaan autoluw wordt gemaakt en primair wordt ingericht als winkelstraat, want liefst 84% onderschreef die stelling bij een enquete van Merksem.net onlangs hield.

Patrick D'haese houdt zich vooralsnog op de vlakte: “Het is en blijft de wens van de Fietsersbond dat er omtrent de Bredabaan een rationeel debat wordt gevoerd, wars van emotie en buikgevoel.”

Arjan Plantinga

terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren