01/12 - Schoten:
Vlott wilde Vlaams Belang even wippen

(De Standaard) - Een Vlott-kopstuk in Schoten wilde zijn partij in de coalitie wringen.

Zonder Vlaams Belang.

Plaatselijk kopstuk Albert Leenaerts heeft er na de verkiezingen alles voor gedaan om Vlott mee in de Schotense coalitie te krijgen. Zijn partij, zonder kartelpartner Vlaams Belang, moest er de plaats innemen van de SP.A. Maar de meerderheid wees het aanbod resoluut van de hand. Het voorval doet wel vragen rijzen over de betrouwbaarheid van Vlott.

Het kartel Vlaams Belang/Vlott haalde in Schoten met twaalf zetels een puik resultaat. Maar lijsttrekster Marie-Rose Morel kon haar resultaat niet verzilveren. Een kwart van de zetels verzeilde bij Vlott, waardoor Vlaams Belang eigenlijk geen winst boekte.

Dat is in belangrijke mate te danken/te wijten aan de familie Leenaerts. Zoon Ortwin Leenaerts en schoondochter Ann Boden raakten samen met de gewezen VLD'er Leo Moeskops gekozen voor Vlott.

Vader Albert Leenaerts is al jarenlang actief in de plaatselijke politiek. Maar de gewezen rijkswachter staat bekend om zijn eigenzinnigheid. In 2000 zette de plaatselijke Vlaams Blok-afdeling hem moegetergd aan de deur. Wat later miste hij een zetel als onafhankelijke op een zucht. Filip Dewinter kon niet verdragen dat Leenaerts via een omweg terug op de Belanglijst zou komen. Na een bijna-handgemeen tussen de twee vond Leenaerts het raadzaam om van de lijst weg te blijven. Prompt stuurde hij zijn familie. Met succes.

Ook politiek blijft Leenaerts alvast zijn zin doen. Na de jongste gemeenteraadsverkiezingen bood hij via de N-VA'er Maarten De Veuster - tevens schoonzoon van burgemeester Harrie Hendrickx - aan om mee te onderhandelen, uitgerekend op het moment dat Marie-Rose Morel in haar villa zat te wachten op potentiële gesprekspartners om met de coalitiegesprekken te beginnen. ,,Ik zie liever Vlott aan boord van de coalitie dan de socialisten'', zegt hij. ,,Als het Belang slim is, dan begrijpt ze dat wel. Vlott is tenslotte bekwaam om mee te regeren.''

Het voorstel was zo kwaad nog niet. Samen hebben CD&V/N-VA, VLD en Vlott een werkbare meerderheid. Maar het aanbod van Vlott werd weggelachen. Leenaerts verwijst naar ,,onoverbrugbare meningsverschillen''. Binnen de meerderheid worden veeleer betrouwbaarheidsredenen aangestipt. Al werd ook het woord ,,hilarisch'' in de mond genomen, niet moeilijk na de uitdagende manier waarop Morel haar zinnen op het burgemeesterschap van de gemeente had gezet.

,,Neen, daar weet ik gewoon niets van. En ik moet toegeven dat het beter is om zoiets niet te weten. Dan kan ik het me ook niet aantrekken'', vertelde Morel gisteren. ,,Het lijkt me niet al te fair. We zullen dat op de komende fractievergadering bespreken, dan hebben we meteen een onderwerp om het over te hebben. Maar ik denk niet dat Leenaerts een mandaat van Vlott op zak had om te onderhandelen.''

Plaatselijk Vlott-secretaris Jo Claeys bevestigt dat. ,,Ik ben een liberaal. Ik verdedig de vrijheid van meningsuiting. We gaan Leenaerts daarom niet straffen. Maar we betreuren het wel. Het is een stommiteit.'' Zo denkt ook algemeen Vlott-voorzitter Hugo Coveliers erover. ,,Zijn ideeën klinken nogal merkwaardig.''

Bart Brinckman

terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren