25/04
Walter Merhottein (70) overleden

Eén van Merksems bekendste en creatiefste zonen is (vermoedelijk) afgelopen vrijdag zeer onverwacht overleden in zijn appartement aan de Bredabaan.

Walter Merhottein met de Grote Stroboer, die hij in 2002 kreeg uitgereikt

De 70-jarige acteur, poppenspeler en schrijver werd zaterdag gevonden door de politie.

Die was verwittigd door de poetsvrouw omdat Merhottein geheel tegen zijn gewoonte in niet opendeed toen zij aanbelde.

Merhottein, oud-directeur van het voormalig Koninklijk Jeugdtheater, het Stadspoppentheater in de Terlindernhofstraat en geestelijk vader van theaterpop en stripfiguurtje Kiekeboe, was al geruime tijd zeer ziek.

Over wat hem precies mankeerde werden vooralsnog geen mededelingen gedaan.

Ook over de begrafenis is nog niets bekend.

Kiekeboe
Tien dagen geleden had Merhottein zijn laatste boek Het zat in de pijplijn voorgesteld en verraadde niets dat hij ziek was.

“Met dit boek rond ik mijn levenswerk af,” zei de duizendpoot toen over het boek waarin hij 50 jaar theaterleven doorloopt.

Merhottein begon zijn professionele loopbaan als onderwijzer, maar was ook toen al actief in de theaterwereld.

Het Stadspoppentheater

Hij was de bedenker en oprichter van het poppenspel Kiekeboe, een concept dat hij later aan zijn 14 jaar jongere broer Robert schonk.

Die maakte onder het pseudoniem Merho van Kiekeboe een succesvolle stripreeks.

In 1974 stond Merhottein aan de wieg van het Merksems Kamertheater, later het Stadspoppentheater en onder de naam Poppentheater inmiddels opgegaan in het Cultuurcentrum Merksem, gevestigd aan de ingang van het Runcvoortpark.

In 1987 volgde hij Joost Noydens op als directeur van het Koninklijk Jeugdtheater.

Merhottein ging in 1997 met pensioen, maar bleef zeer actief in de Antwerpse cultuurwereld.

Zo was hij een fanatiek criticaster van voormalig cultuurschepen Eric Anthonis, wie hij verweet slechts aandacht te hebben voor vernieuwing en niet voor instandhouding van waardevol cultuurgoed.

In een open brief beschuldigde Merhottein Anthonis ervan het Koninklijk Jeugdtheater de nek te hebben omgedraaid.

Erfenis in goede handen
In 2002 ontving Merhottein de Grote Stroboer, de hoogste onderscheiding van het district Merksem voor zijn levenswerk en zijn verwezenlijkingen voor Merksem.

“Walters overlijden kwam voor ons niet onverwacht, maar uiteraard wel plots en ongelegen,” zegt Walters 14 jaar jongere broer Robert Merhottein.

“Hij was zwaar ziek, maar er waren slechts drie mensen die dat wisten. Hij was een creatieve duizendpoot die zijn talent versnipperde over allerlei activiteiten. Tot op het laatst bleef hij actief bezig.”

In Merksem kwam het overlijden van Walter Merhottein uiteraard ook als een verrassing, zo ook bij de Merksemse districtsschepen voor cultuur, Koen De Cock.

“Rond de uitreiking van de Stroboerprijs en ook bij de publicatie van zijn laatste boek heb ik natuurlijk veel contact met hem gehad. Maar ook ik wist niet dat hij ziek was,” aldus De Cock.

“Het belang dat Merhottein heeft gehad voor de Merksemse cultuurwereld is natuurlijk zeer groot. Het Stadspoppentheater zou zonder zijn inzet nooit verwezenlijkt zijn. Hij was al een aantal jaren teruggetreden, maar ik denk dat zijn culturele erfenis bij de mensen van het Cultuurcentrum Merksem in goede handen is. Ik ben blij dat hij nog juist zijn laatste boek heeft kunnen publiceren, want het geeft een goede samenvatting van wat hij heeft gedaan en betekend,” aldus De Cock.

Arjan Plantinga

terug start reageer lees de reacties
   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren