|
31/08
Wanneer u een zinniger besteding voor uw zaterdagmiddag wilt vinden dan pinten pakken op café of langs de lijn staan bij een sportwedstrijd om daarna pinten te gaan pakken, dan moet u eens gaan kijken in het Mineralogisch Museum in de Frans De l'Arbrelaan. De schitterende collectie mineralen en fossielen - vrijwel alle hier in de buurt uit de grond opgevist - is meer dan de moeite waard, en elke zaterdag van 13u30 tot 17u00 te bekijken.
Kwarts, piriet, safriet, amethyst - in de bizarste vormen en overzichtelijk tentoongesteld - zijn een schiterende illustratie van wat tijd en hoge druk met mineralen kunnen doen. Het pronkstuk van de verzameling is een groots stuk Safriet. Het betreft een schenking van Prins Filip, die het stuk kreeg tijdens een bezoek aan Bolivia in 1996.
Wie het zou willen kopen mag een goeie duizend euro op tafel leggen! Meest spectaculair - voor de leek dan toch - zijn de UV-mineralen, die in het donker oplichten in allerlei kleuren. Naast de collectie mineralen en fossielen kunt u in het museum ook terecht om uw edelstenen te laten taxeren op waarde en samenstelling.
Van tijd tot tijd is er ook een diamantslijper aanwezig die demonstraties en uitleg geeft over het bewerken van edelstenen. Wanneer u meer wilt weten over het tentoongestelde kunt u bij het museum verschillende cursussen volgen die van u een serieuze amateur-geoloog maken. De cursussen worden gegeven door de Academie voor Mineralogie.
De collectie van het museum bestaat al dertig jaar, en was tot een half jaar geleden gevestigd in Schoten. Onenigheid met het stadsbestuur van Schoten dwong het museum echter te verkassen. We wilden helemaal niet weg uit Schoten, vertelt ons voorzitter Marcel Saenen. Maar het gemeentebestuur wilde niet meewerken, en liet ons geen andere keuze dan Schoten te verruilen voor Merksem. Doelstelling van het museum is uiteraard de collectie uitbouwen, meer specifiek de schatkamer met de meest waardevolle stukken.
Saenen: Maar daarvoor moeten we investeren in de nodige beveiliging, en dat geld is er nog niet. De collectie wordt gefinancierd door de 300 leden van de stichting, verspreid over Vlaanderen en Nederland. U kun de collectie bezichtigen op zaterdagnamiddag van 13u30 tot 17u00. De toegang is €5,-
Scholen en groepen kunnen tijdens de week terecht, maar moeten dan wel eerst een afspraak maken. Interessant voor scholen is wellicht ook de mobiele collectie die de scholen maximaal een maand mogen meenemen. Het museum voorziet voor de leraren de nodige documentatie om hun leerlingen over het materiaal te vertellen. Arjan Plantinga |
terug | start | reageer | lees de reacties |
|
||