regio   

sport   

cultuur   

handelaren   

computer   

horeca   

gezondheid   

jr & sr   

onderwijs   

nieuws

contact   

 
 

Regio - Bezienswaardigheden - Districtshuis

Het huidige districtshuis van Merksem aan het Burgemeester Jozef Nolfplein 1 werd ingewijd op 24 oktober 1968.

Het vroegere gemeentehuis op de hoek van de Bredabaan en de Nieuwdreef, dat in 1894 officieel werd ingewijd, werd tijdens de bevrijdingsgevechten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in brand geschoten door geallieerde troepen.

Op 29 september 1944 brandde het gebouw volledig uit.

Van 1944 tot 1968 deed het pand aan de Van Heybeeckstraat 3 dienst als gemeentehuis.

Het interieur van het districtshuis is - net als dat van Deurne - voor een belangrijk deel ingericht door de binnenhuisarchitect en meubelmaker/-ontwerper De Coene.

Hij was in de jaren '50 en '60 een toonaangevend fabrikant van luxueuze modernistische interieurs (de befaamde Knoll-meubelen).

De leeuw met het wapenschild van Merksem die vroeger op de pui van het oude gemeentehuis stond, heeft een plaats gekregen op het grasplein achter het huidige districtshuis.

 

In de 'kleine raadszaal' in de zuidelijke vleugel hangt een prachtige, grote luchtfoto van Merksem in de vroege jaren '60,

Op het eerste verdiep vind je een maquette van Merksem uit 1969. Grappig aan de maquette is dat de makers een deel van de A102 er al op hebben aangebracht. Die A102 ligt er echter nog steeds niet.....

Ter gelegenheid van de opening in 1968 schonk de Nijverheidskring Merksem-Schoten-Deurne een prachtig kunstbrandglasraam van de glazenier Frans Van Immerseel, dat op de eerste verdieping geïnstalleerd werd. Er wordt een wat bevreemdend tafereel op afgebeeld dat de geschiedenis van Merksem weergeeft.

Onder de twee raadzalen in de noordelijke vleugel is het politiebureel Borrewaterstraat gevestigd.

   

Omhoog

privacybeleid

Omhoog

©ALP

web
analytics

Adverteren